Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Az otthonfelújítási támogatás és az áfakedvezmények meghosszabbítását javasolja a TLE

2021.10.28. Írta: Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

TLE-közlemény - Hosszú távú tervezhetőséggel a bevezetett otthonteremtési intézkedések még több pozitív gazdasági és társadalmi hatással járnának. Ezért javasoljuk az otthonfelújítási támogatás és az áfakedvezmények meghosszabbítását, valamint egy legalább egy évtizedre szóló otthonteremtési program kialakítását.

A jelenlegi lakástámogatási rendszer a Kormányzat elkötelezettségét mutatja a családok támogatása és az otthonteremtés mellett. Ezek a támogatások a rendszerváltást követő egyik legnagyobb ösztönző hatást adhatják. 

Egy fontos elemet hiányolunk a mostani otthonteremtési politikából: a kiszámíthatóságot, az évtizedes előrelátást és tervezést.

  • Az otthonfelújítási támogatás óriási célcsoportot érint, hiszen a hazai lakásállomány mintegy 70 százaléka korszerűsítésre szorul. Ilyen nagy volumenű felújítási munkát azonban csak évtizedes távlatban lehet úgy ütemezni, hogy az építőipar ezt munkaerő- és építőanyagkapacitással ki tudja szolgálni.
  • Az új lakások értékesítésére vonatkozó 5% áfa azok után a lakások után érvényesíthető, amelyekre 2022.12.31-ig megkapta a fejlesztő az építési engedélyt, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint (és az építését 2026.12.31-ig befejezték). Bár a kedvezmény további négy évig felhasználható, a fejlesztőknek - az általunk javasolt öt év helyett - csak két év áll rendelkezésükre a projektek előkészítésére, ami nagyobb társasházak építése esetén kevés lehet. Ez azt eredményezheti, hogy a vártnál kevesebb építési projekt kap engedélyt, és 2022. után erőteljesen visszaesik majd a társasházépítés. Ez az áfakedvezmény lejártával mutatkozik meg majd erőteljesen.

A sikeres lakásügyi intézkedések előfeltétele a kiszámíthatóság.

Javasoljuk, hogy a lakásépítési/-felújítási ciklikusság csökkentése érdekében legyen hozzávetőleg öt éves előrelátás az otthonteremtési intézkedésekkel kapcsolatban.

Szükségesnek tartunk továbbá egy 15 évre szóló, átlátható, koherens és rugalmas lakásprogramot. Ennek tartalmaznia kellene az alapvető elveket, a lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési célszámokat; a legfontosabb támogatási eszközöket és azok hozzávetőleges éves keretösszegét.

Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

Megjelent: 684 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. október 28., csütörtök 10:14

Blog archivum