Folytatódik a lakáspiaci élénkülés - kiugró értékekkel

2024.04.02. Írta: ingatlan.com, Duna House

Jelentősen - 16 százalékkal - nőtt a kereslet az eladó lakóingatlanok iránt márciusban, míg a kínálat éves összevetésben 8 százalékkal bővült – írja az ingatlan.com. Ezt támasztja alá a Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzése is, amely szerint 2024 márciusában, országosan 11.046 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 90 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Márciusban is élénkebb volt a kereslet az eladó lakások piacán az egy évvel korábbihoz képest, de a februári bő 20 százalékos éves növekedéssel szemben 16 százalékos bővülést eredményezett a múlt hónap - áll az ingatlan.com friss elemzésében, amely a lakáspiaci kereslet és a kínálat márciusi alakulását ismerteti. Az ingatlan.com adatai szerint március végén 145 ezer eladó lakás és ház szerepelt az összesen 220 ezer hirdetésből álló ingatlankínálatban, ami 8 százalékkal több mint egy évvel korábban. 2022 márciusához képest pedig több mint 40 százalékkal több lakást és házat kínálnak eladásra.

Jobb helyzetben a vásárlók

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: “Az év elején látott 20 százalék körüli az éves szintű keresletnövekedés valamennyire mérséklődött, de még mindig jelentősnek mondható. Az érdeklődések felfutása pedig a tavaszi hónapokban az adásvételek számában is megjelenhet. Márciusban az ingatlan.com adatai alapján már a csok pluszos vevők is jóval aktívabbak voltak mint január-februárban, így ez az új támogatási forma is hozzájárulhat a lakáspiaci forgalom élénküléséhez.” Szerinte a most piacra lépő vevők azt az előnyös helyzetet tudják kihasználni, hogy tavaly márciushoz képest is szélesebb kínálatból válogathatnak, miközben a lakáshitelek kamatai jelentősen alacsonyabbak. “Ráadásul a lakásvásárlók pénzügyi helyzetét az is erősíti, hogy a saját eladó ingatlanjukat az elmúlt időszakhoz képest jóval könnyebben tudják értékesíteni, ami komoly segítséget jelent a továbblépésben.” - fogalmazott a szakember.

A Duna House adatai szerint is tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval zárt a piac. Az első negyedév utolsó hónapjában a Duna House által becsült 11 046 tranzakcióval az eddigi legerősebb hónapot zárta az ingatlanpiac. Ez az adat az előző hónaphoz képest 3%-os erősödést, az előző év márciusához képest pedig 42%-os növekedést mutat. 2024 első negyedévében így a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétel volt Magyarországon, amely 52%-os növekedést jelent. Az első negyedéves számok megerősítik a Duna House éves várakozását, amely az idei évben egy jóval aktívabb ingatlanpiacon éves szinten 110-130 ezer közötti adásvétellel számol.

A jelzáloghitel-piacon szintén tovább folytatódott a felívelés, így havi és negyedéves szinten is óriási a volumennövekedés az előző évi adatokhoz képest. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai alapján idén márciusban már 90 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, így az első negyedévben az összes hitelkihelyezés meghaladta a 240 milliárd forintot. Az előző év adataihoz képest így havi és negyedéves szinten is több mint duplájára nőtt a jelzálogcélú hitelvolumen. A hitelpiacon a mostani Q1-hez képest erősebb negyedév utoljára 2022 harmadik negyedévében volt.

Ez történt az ország különböző részein

Az ingatlan.com elemzése szerint a vármegyék közül továbbra is Csongrád-Csanádban messze kimagaslik a mezőnyből a kereslet alakulását nézve: márciusban majdnem 50 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakóingatlanok iránt. A kínálat viszont nem tartott lépés a kiugró bővüléssel, márciusban éves összevetésben 10 százalékkal kevesebb eladásra szánt lakóingatlan került a piacra. Jelentős, 22-28 százalék feletti keresletbővülést könyvelhetett el márciusban Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye is. A feladott hirdetések száma ugyanakkor 2 százalékkal csökkent 2023 márciusához képest. Az ingatlan.com szakértője szerint a friss kínálat csökkenése a munkaszüneti napokkal járó nemzeti és húsvéti ünnepi időszakoknak is köszönhető. Az elemzés szerint Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas vármegyében jelent meg a legtöbb eladó lakóingatlan a piacon márciusban, éves szinten 15-43 százalékos volt a növekedés. A kereslet ezekben a vármegyékben 5-11 százalékkal erősödött.

Budapesten márciusban 16 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra éves összevetésben. A fővárosban több mint 12 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ez viszont 8 százalékkal kevesebb mint egy évvel ezelőtt.

Jelentős forgalombővülés várható

Balogh László az országos lakáspiac alakulásáról azt mondta, hogy az élénkülésnek köszönhetően a mostani kilátások alapján 2024-ben összességében akár 120 ezer adásvételre is sor kerülhet, ami 15-20 százalékkal haladná meg a kilencéves mélypontot képviselő 2023-as szintet.

Fontos, hogy a kereslet élénkülése egyelőre nem járt együtt az árak jelentős emelkedésével, ami szintén ideális helyzetet teremt a piacra lépő lakásvásárlók számára.

Forrás: ingatlan.com, Duna House

Hírek archivum