Építészfórum

Lehet szavazni a 17. Média Építészeti Díja döntőseire

2021.10.21. Írta: Sajtóhír

Indul a közönségszavazás, 10-10 terv, épület és épített környezeti alkotás közül lehet választani a 17. Média Építészeti Díja döntősei közül.

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja tizenhét éve mutatja be a kortárs magyar építészet legkiemelkedőbb és legizgalmasabb munkáit. A nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri idén több, mint 160 alkotás közül választotta ki a legjobbakat. A finalisták november 6-án 17:00 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be munkájukat a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből álló médiazsűri és a nagyérdemű előtt.

A közönségszavazás 2021. október 20-án indult. A 10 épületre, 10 tervre és 10 épített környezeti alkotásra 2021. október 31. éjfélig lehet leadni a voksokat, kizárólag online formában. A pályamunkák és a szavazás elérhető ezen a linken és az Építészfórum főoldalának felső sávjában.

A Média Építészeti Díja versenyét és rendezvényét idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Építészfórum csapata. A díjat a médium két alapító főszerkesztője Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály hívta életre azzal a céllal, hogy a legkiválóbb magyar építészeti alkotásokat ne csak a szakma, de az építészet iránt érdeklődő laikusok körében is bemutassa. Ebben az évben összesen 79 épületet, 63 tervet és 20 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek mindegyikéről részletes publikációt közölt az Építészfórum oldala. A döntőben két családi ház, egy óvoda, egy tornacsarnok és egy iroda verseng az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig öt diplomamunka mérkőzik meg egymással, három kategóriában pedig a közönség hozhat döntést. 

2019-ben az épület és terv mellett elindult a kisebb léptékű, épített környezeti alkotásokra specializálódott kategória is. Az épület, terv és épített környezet kategória legjobb 10-10-10 projektje a Közönségdíjért, míg az épület és terv kategória 5-5 finalistája a Média Építészeti Díjáért versengenek. Ezen felül az előző évekhez hasonlóan számos különdíj is gazdára talál, idén újdonságként a legjobb napelemes ingatlanfejlesztés és a legjobb prezentáció is különdíjat vehet át.

Az elbírálás első lépéseként a 2021. szeptember 15-ig nevezett alkotások közül 10-10-10 munkát választott ki a nemzetközi előzsűri épület, terv és épített környezet kategóriában, akik döntősként a közönségdíjért versenyeznek, emellett megjelölte azt az 5-5 finalistát is, akik a MÉD gála keretében prezentálhatják munkájukat a szakmai és médiazsűri előtt. Az előzsűri 2011 óta szelektál a pályázatok között, ennek köszönhetően az Építészfórum ezidáig több, mint 20 nemzetközi szakértőt invitált arra, hogy megismerjék és véleményezzék a magyar építészet legfrissebb munkáit. A négyfős bíráló bizottság elnöke ezúttal is - mint már évek óta - Indira van’t Klooster, az ARCAM, az Amszterdami Építészeti Központ vezetője volt, emellett a zsűriben olyan szaktekintélyek kaptak helyet, mint Jakub Moravcik és Cosmina Goagea, valamint Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője.

"Három szempontotból vizsgáltuk a választás során a házakat: legyen szociálisan érzékeny, innovatív és magas építészeti minőségű. Az öt kiválasztott terv és épület csak a jéghegy csúcsa, de a jéghegy többi része is ugyanabból az anyagból készült, értéket hordoz. Ez az a háromszor tíz munka, amit közönségszavazásra bocsátottunk. Az őszinte és egyszerű építészetet kerestük" - jellemezte Nagy Csaba az előzsűri munkáját. 

A Média Építészeti Díja rendezvényét egy nyilvános gála keretében rendezi meg az Építészfórum csapata. A program során a döntős finalisták épület és terv kategóriában élőben prezentálják munkájukat a szakmai és médiazsűri előtt. Az elmúlt 16 év során a díjak odaítélésében több, mint 40 sajtóorgánum képviseletében több, mint 50 újságíró vett részt. A médiazsűri munkáját elismert szakmai szereplőkből álló szakmai zsűri segíti.

2021-ben a médiazsűri tagjai: 
Zubreczki Dávid, zsűrielnök, Bagi László (Forbes), Csernátony Dóra (TV2 Propaganda), Földes András (Telex). Etentuk Inemesit (Art Locator), Rajcsányi Gellért (Mandíner), Szilágyi Róza Tekla (Artmagazin), Zsuppán András (Válasz Online)

2021-ben a szakmai zsűri tagjai: Tőrös Ágnes, Weiszkopf András, Wesselényi-Garay Andor

 

Forrás: Octogon

Megjelent: 537 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. október 21., csütörtök 12:06

Blog archivum