Pixabay

Meghirdette a Városháza az Otthon Budapesten programot

2021.03.08. Írta:

Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Városháza Facebook-oldala a hétvégén közzétette a főváros 2027-ig tartó fejlesztési dokumentumát, az Otthon Budapesten programot. A főváros középtávú jövőképére és az ahhoz elvezető útra is kiterjedő dokumentum Budapest számos akut problémájára szolgál megoldással – írja a Városháza.

Ezek közé tartozik az agglomerációba irányuló kiköltözés, a nem csak a legszegényebbeket érintő lakhatási problémák, a gyakran rendkívül rossz levegőminőség, vagy az áldatlan közlekedési állapotok: az, hogy egy átlagos budapesti autós egy teljes hetet tölt el egy évben azzal, hogy dugóban vesztegel.

A lakhatási problémák enyhítésére a főváros egyéb intézkedések mellett saját lakásügynökséget alapít: a cél az, hogy 2027-re legalább 2500 lakást kezeljen a használókat szociális alapon bérlakáshoz juttató intézmény. A főváros azt is szeretné elérni, hogy hét év alatt 50 ezer új lakás épüljön elsősorban a most nem használt barnamezős területeken, hogy megfelelő és megfizethető otthona legyen mindenkinek, aki itt akar élni.

Lakhatási garancia programot indítanak, melynek célja, hogy - az önkormányzati bérlakás-állomány, a lakástársaság által bérbeadott lakások, valamint lakbér-támogatáson keresztül - garantálja a hajléktalanságból való kilépés lehetőségét azoknak a hajléktalan budapestieknek, akik nyugdíjasok, vagy legalább egy éve rendszeres munkajövedelemmel rendelkeznek, elsőként a Fővárosi Önkormányzat cégei és intézményei munkavállalói számára. Az Elsőként Lakhatás mintaprojekt pedig a fedél nélkül élő - és közülük is elsősorban a tartósan vagy visszatérően fedél nélkül élő, és a hajléktalanság mellett más társadalmi, egészségügyi problémával is rendelkező - hajléktalan emberek önálló lakhatásának a biztosítását célozza, és sokoldalú, személyre szabott szolgáltatásokkal való támogatást nyújt a lakhatásuk megtartása érdekében. A stratégiában szerepel a támogatott lakhatási ellátási forma bővítése a fogyatékos, a pszichiátriai betegek vagy szenvedélybetegek hajléktalan emberek önálló életvitelének a fenntartása és elősegítése, az intézményi elhelyezés elkerülése érdekében.

Létrehozzák a Fővárosi Lakhatási Szolgálat elnevezésű szolgáltatási és módszertani központot, amely egyrészt jogsegély-szolgáltatással, szociális munkával és mediációval segíti a lakhatás megtartását, a lakásvesztés és a családok anyagi okokból történő szétszakadásának a megelőzését, a hátralékosság miatt az alapvető közműszolgáltatásokból kikapcsolt háztartások helyzetének a rendezését, a jogcímhez való jog érvényesülését és a lakásbérleti jogviták rendezését, másrészt információkkal, módszertani útmutatók kidolgozásával és képzésekkel segíti a lakhatás megőrzéséhez szükséges tudások és készségek átadását a segítő szakmában dolgozók körében.

Emellett elindul egy kollektív tulajdonú lakhatás, egy új lakhatási modell pilot programja. Ebben a lakóközösségek állami vagy önkormányzati támogatás fejében (olcsóbb telek, létező épület átengedése, bankgarancia, tőketámogatás, kamatkedvezmény stb.) részben vagy egészben lemondanak a lakások újraértékesítésekor a támogatások tőkeértékéről, és elfogadják az új tulajdonosok kiválasztására vonatkozó szabályokat. 2027-ig 700-2.800 db lakás kialakításának támogatása. 

A rozsdaövezetek új élettel megtöltése többször is visszaköszön a stratégiában, így például a pesti fonódó villamos esetében: ez ugyanis áthalad több barnamezős területen, összekapcsolva őket a város többi részével. Szintén része a terveknek a rakpartok megújítása, gyalogos- és kerékpáros-barátabbá tétele, és általánosan a zöldfelületek bővítése: az évtized végére fejenként plusz 1 négyzetméter zöldfelülettel lesz gazdagabb minden budapesti.

A stratégiában több projekt foglalkozik majd az épületállomány energetikai korszerűsítésével. Az önkormányzati épületek mellett szerepel benne a magántulajdonban lévő lakásállomány energetikai korszerűsítésének támogatása is. A komplex energetikai korszerűsítés része a napenergia helyben történő hasznosítási aránynak növelése és integrációja a városi szövetbe (elektromos töltőhálózatban, közösségi közlekedésben történő hasznosítás és tárolási megoldások), annak érdekében, hogy fenntartható és körforgásos megoldásokkal segítsük csökkenteni a város okozta környezetterhelést. A tervezett finanszírozási modell megoldást nyújt az egészség szempontjából kockázatot jelentő társasházi azbeszt és ólomcsövek cseréjére is.

A főpolgármester szerint 90 százalékban a budapestiek bevonásával fogják megvalósítani a dokumentum alapján megszülető projekteket, amelyeket – a stratégia egészéhez hasonlóan – az uniós költségvetési ciklushoz igazítanak.

Az elkészült új Integrált Településfejlesztési Stratégiát online lakossági fórum keretében mutatják be a tervezők 2021. március 16-án. A fórumon lehetőség lesz észrevételeiket, javaslataikat elmondani és kérdéseket feltenni a tervezők és a Fővárosi Önkormányzat munkatársai felé.  A fórumra itt lehet majd belépni: https://its2027.budapest.hu/hirek/2021/03/02/vegyel-reszt-online-lakossagi-tajekoztato 

Az ITS 2027 stratégiát 2021. március 31-ig tudja hivatalosan véleményezni e-mailben, melyet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várak.

Forrás: https://its2027.budapest.hu/, Octogon

Hírek archivum