Párdi Zsófia / ígylakunk.hu

Visszaesést hozott a harmadik negyedév az építőiparban

2022.11.21. Írta: Buildecon-közlemény

Tovább mérséklődött az Aktivitás-Kezdés a társasházi lakásépítések esetében az idei harmadik negyedévben az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. Július és szeptember között mindössze alig valamivel több, mint 40 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések a szektorban, ami az utóbbi évek egyik legalacsonyabb negyedéves összegét jelentette. A társasházi lakásépítések zuhanása változatlan árak mellett még szembetűnőbb.

Erőteljesen visszaesett az Aktivitás Kezdés a hazai építőiparban 2022 harmadik negyedévében. Július és szeptember között kevesebb, mint 480 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések, ami 2020 Q3 óta a legalacsonyabb összeget jelentette - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az elmúlt években az építőiparban jelentős áremelkedésre került sor, ezért ennek kiszűrésére az EBI elemzői változatlan árakon is összehasonlították az elindult kivitelezési munkák értékét, amely alapján még nagyobb visszaesés látszik az építőiparban a megindult munkák esetében, 2015 óta a legalacsonyabb érték volt mérhető az idei harmadik negyedévben. Ugyanakkor a jól sikerült első negyedévnek köszönhetően a csökkenés még nem látszott az első 9 hónap számai alapján, ami változatlan árakon nézve is meghaladta a 2020 és 2021 azonos időszakit.

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2022. 3. negyedév)

Az egész építőiparra jellemző Aktivitás-Kezdés visszaesése szintén megfigyelhető volt a magasépítések esetében. A megkezdett kivitelezések összértéke 300 milliárd forint körül alakult, ami messze elmaradt az első és második negyedévben jellemző összegtől.

Nagyon kevés lakásépítés indult 

Tovább mérséklődött az Aktivitás-Kezdés a társasházi lakásépítések esetében az idei harmadik negyedévben. Július és szeptember között mindössze alig valamivel több, mint 40 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések a szektorban, ami az utóbbi évek egyik legalacsonyabb negyedéves összegét jelentette. A társasházi lakásépítések zuhanása változatlan árak mellett még szembetűnőbb, a korábban indított beruházásokat is azonos árakon figyelembe véve 2014 harmadik negyedéve óta nem jellemezte a 2022 Q3-asnál alacsonyabb érték a szektort. Nem csoda tehát, hogy a hazai lakásépítések szintje az év első 9 hónapját nézve is alacsonynak számít, aminél a 2017 és 2022 közötti időszakban, csak 2020-ban indult kevesebb kivitelezés. Itt is igaz azonban, hogy az elmúlt évek jelentős építőipari költség növekedése miatt volumenben még nagyobb visszaesés tapasztalható a társasházi lakásépítések esetében, változatlan árakon nézve 2022 első három negyedévénél 2015 azonos időszaka óta nem indult kevesebb kivitelezés.

A beruházások indítását több tényező nehezíti, a bizonytalan gazdasági környezet, az építőipari termékek árának előre nehezen prognosztizálható szintje, illetve a csökkenő kereslet miatt sokan dönthettek a kivárás mellett, és inkább nem indították el a már tervvel rendelkező projektjeiket. A tervek eltolását segíti, hogy a kedvezményes áfa időszakát további két évvel meghosszabbították, így sem a terveztetéssel, sem pedig az építés elindításával nem kell sietni.

2022-ben a második negyedévet követően tovább bővült a harmadik negyedévre a befejezett társasházi lakásépítési projektek értéke. Az év elejétől kezdve így szeptember végéig körülbelül 200 milliárd forint értékben készültek el beruházások, ami megegyezik az előző év azonos időszakát jellemző szinttel. Az előzetesen közzétett átadási dátumok szerint további jelentős összegű Aktivitás-Befejezés várható még az idei negyedik negyedévre, de kérdés, hogy az ellátási láncok problémái mennyire hátráltatják majd a munkák elkészülését.

A korábbi évekhez hasonlóan a társasházi lakásépítések nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg országosan, és a legmagasabb értékben továbbra is Közép-Magyarországon indultak beruházások. Az elmúlt 4 negyedévet nézve a legnagyobb Aktivitás-Kezdés mutató Budapesthez kötődött, a második helyen álló Nyugat-Dunántúl állt, míg a legkisebb arányban Pest megyében és Észak-Magyarországon indultak társasházi lakásprojektek. 

Közép-Dunántúl

2022 egyelőre magas Aktivitás-Kezdést hozott a Közép-Dunántúlon, bár a 2021-es rekordot nem szárnyalta túl a 9 hónap alatt elindított kivitelezések összértéke, de a korábbi évek teljes éves Aktivitás-Kezdését meghaladta. Az január és szeptember között építési fázisba lépő munkák összértéke több mint 270 milliárd forintot volt. Az elmúlt 4 negyedévet nézve összesen közelítette a 370 milliárd forintot az Aktivitás-Kezdés mutató.

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2022. 3. negyedév)

Az építőiparban elindított kivitelezések magas értéke mögött elsősorban a magas magasépítési számok állnak, amely szektorban az elmúlt 4 negyedéves Aktivitás-Kezdés szintje közelítette a 300 milliárd forintot, annak ellenére, hogy az idei harmadik negyedév már jóval mérsékeltebb projektindítást hozott. 

Forrás: Buildecon

Az első negyedéves rekordot már a második negyedévben is némi visszaesés követte a mélyépítési Aktivitás-Kezdésben, majd a harmadik negyedév újabb csökkenést hozott. 2022 júliusa és szeptembere között körülbelül 170 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, ami ugyanakkor a korábbi években megfigyelt átlagos negyedéves számoktól nem maradt el.

Forrás:

Hírek archivum