MFpartners

Kimerülőben az MNB Zöld Hitel

2022.04.22. Írta: Sajtóhír

Jelenleg egyetlen hazai banknál sem érhető el a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5%-os kamatozású lakáshitele az új érdeklődők számára, a hitelbefogadások szünetelnek.

Bár az OTP és az Erste az elmúlt napokban korlátozottan még fogadott be kérelmeket, ma már náluk sem elérhető a termék. Néhány bank viszont nem zárja ki ezt: náluk a folyamatban lévő kérelmek elbírálása zajlik, és azt követően dönthetnek a befogadások esetleges korlátozott újraindításáról. Néhány óránál hosszabb hitelbefogadási időkeretre azonban valószínűleg már sehol sem számíthatnak az érdeklődők, így tényleg csak a szemfülesség dönthet.

Ahogy már a múlt héten megírta a Portfolio, a bankok válaszai alapján nagyjából ki is merült az MNB energiahatékony lakásokra kiírt Zöld Otthon Programjának múlt héten 300 milliárd forintra megemelt kerete, pedig az elmúlt két hétben már nem sok befogadás történt. Szerződéskötések és pláne folyósítások még hónapokon keresztül zajlanak majd, új hitelkérelmet azonban a bankok többsége már nem, vagy csak nagyon korlátozottan fogad majd be a következő hetekben. Az új érdeklődők közül már csak a szerencsések fogják elcsípni a legfeljebb 2,5%-os kamatozású lakáshitelt. Piaci forrásaink várakozásai szerint a mostanihoz hasonló formában biztosan nem hosszabbítja meg az MNB a programot.

A március végi adatok szerint a program még messze volt a 300 milliárd forintos keret kimerítésétől, de csak a szerződéskötések szempontjából. A hitelbefogadások teljes összege nagy valószínűséggel a bankszektor szintjén már meg is haladta a 300 milliárdos felső keretösszeget.

Forrás és részletek: Portfolio

Hírek archivum