MFpartners

Válságra számítanak az építőipari szakemberek

2022.05.09. Írta: Sajtóközlemény

Borúlátóak a szakemberek az építőiparban, 95 százalékuk számít válságra, 83 százalékuk még idén – derül a Mapei Kft. 150 építőipari szakember körében végzett gyorsfelméréséből. A vállalat szerint bár láthatók lassulásra utaló jelek, azokat sikeresen enyhítik a lakásfelújítási és otthonteremtési támogatások, legalábbis december 31-ig.

A megkérdezett szakemberek 45 százaléka szerint már most érezni a válság hatását, míg további 38 százalék szerint fél éven belül, 10 százalékuk szerint pedig jövőre éri el a recesszió hazánkat.

A válság hatására várhatóan lassul az építőipar a szakemberek 18 százaléka szerint. 46 százalékuk gondolja úgy, hogy ennek hatására a lakosság a felújítások elhalasztása mellett dönt, 14 százalékuk az építőanyagárak emelkedésére, 7 százalék anyaghiányra számít.

A saját munkájukra nézve, a megrendelések visszaesésére a szakemberek 69 százaléka számít, további 7 százalékuk a munkadíjak csökkenésétől, valamint a megrendelők árérzékenyebbé válásától tart. Mindössze a válaszadók 22 százaléka szerint az esetleges válság nem fogja a munkáját érinteni.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint néhány százalékos lassulásra számítani lehet a piacon, azonban ennek a mértéke nagyban függ a kormány támogatási politikájától. A szakember szerint a felújítási és lakásépítési támogatások olyan mértékben élénkítik az ágazatot, ami enyhíti a nemzetközi gazdasági és politikai változások kedvezőtlen hatásait. Úgy véli, hogy amennyiben a kormány a december 31-én lejáró támogatások megújítása mellett dönt, akkor nem kell számítani jelentős visszaesésre. A szakember bizakodó, ugyanakkor véleménye szerint a cégeknek fel kell készülniük egy esetleges lassulásra.

A válaszadó szakemberek 37 százaléka úgy gondolja tehetetlen, nem tud felkészülni az esetleges válságra, 20 százalék tartalékol, 7 százalék pedig árukészlet vásárlásába fektet. A lehető legtöbb munka vállalásával a szakemberek 25 százaléka készül a nehezebb időkre.

Forrás: Mapei Kft.

Hírek archivum