A Maglódi úti Munkavállalói Hotel maglodiutihotel.hu

Újra pályázhatnak az önkormányzatok munkásszálló építésére

2018.01.05. Írta:

Újra lehet pályázni munkásszállás építésére, illetve olyan ingatlan felújítására, amely munkásszállásra igénybe vehető - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

Az 5 milliárd forintos újbóli kiírás keretében helyi önkormányzatok részére lehet támogatás adni minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakítására.

A támogatás keretében

- a munkásszállás építési és felújítási költségeit, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségeit lehet elszámolni;
- a támogatás részben vagy egészben visszatérítendő és vissza nem térítendő formában nyújtható;
- a beruházási költségek legalább negyven százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania;
- a támogatás keretében 100 százalék előleg adható.

Varga elmondta, hogy a terv szerint az önkormányzat a munkásszállás megépítését, illetve felújítását követően bérleti szerződést kötne a munkaadókkal, így a bérbeadásból származó bevételből biztosítani lehet a munkásszállás működtetését. A szállót az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania.

A programot már tavaly májusban is kiírták, szeptember végéig pályázhattak az önkormányzatok a 9 milliárd forintos keretre. Ez alapján Mórahalmon, Újszentivánon, Orosházán és Budapesten, a Ferencvárosban több mint 1,5 milliárd forintos támogatással négy új szálló épül, valamint megújul két, munkásszállás kialakítására alkalmas épület Zalaegerszegen és Veszprémben. Az épületek 634 munkavállaló elszállásolására lesznek alkalmasak, a többi önkormányzattal a szerződések véglegesítése zajlik.

A tavalyi egyik támogatott, Mórahalom polgármestere még tavaly mondta el az Indexnek, hogy 16 céggel kötöttek előmegállapodást, de az üzleti titok, hogy mely cégekkel. A támogatás egyik legfontosabb előfeltétele ugyanis, hogy a kérelmet benyújtó önkormányzat, valamint a térség munkaadói között előzetesen kössenek egy megállapodást, amiben a munkaadók megígérik, hogy a támogatással létrehozott munkásszálláson helyezik el a mobilitási problémákkal küzdő munkavállalóikat

A 94 ember elszállásolására alkalmas szállást elsődlegesen a mórahalmi Ipari Park munkavállalói fogják használni, és a szállót az önkormányzat fogja üzemeltetni. A teljes beruházás összege 441 millió forint lesz, amiből 263 millió forint az állami támogatás. Az önkormányzatoknak 40 százalékos önrészt kell vállalniuk, ha pályáznak az állami pénzre.

Az önkormányzat az üzemeltetési költségek megtérülését tartja csak szem előtt, beruházási megtérüléssel nem is számolnak. Mindez egyébként abban az esetben lehet érdekes, ha egy önkormányzat konkrétan egy munkásszálló felhúzásával tudja elérni, hogy vállalatok a környékre települjenek, és az így bejövő plusz iparűzési adóból - legalábbis Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint - meg is térülhet a beruházás.

 

A most kiírt pályázat keretében január 5-től március 31-ig lehet beadni a kérelmeket a helyi önkormányzat, vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz.

Forrás: Index

Hírek archivum