Újra 7% alatti kamatok a lakáshiteleknél

2023.08.31. Írta:

A bankok közötti verseny eredményeképpen újra megjelentek a 7% alatti kamatok a lakáshiteleknél - fedezték fel a Bankmonitor szakértői. Kamatkedvezményhez zöld lakáshitelekkel is hozzájuthatnak a lakásvásárlók, építkezők, korszerűsítők.

Mint írják, van olyan bank, amelyiknél egyedi árazás mellett már 6,69%-os kamaton kaphatunk lakáshitelt, miközben jelenleg a banki ajánlatok átlaga 8,34%. Az egyedi ajánlat kihasználásával egy 25 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatozású lakáshitelnél a havi törlesztőrészlet 25 ezer forinttal lehet kedvezőbb, ami 20 év alatt 6 millió forint megtakarítást eredményez. 

Az infláció és a hazai irányadó kamatszint fokozatos csökkenése már kifejti hatását a lakáshiteleknél is. A standard, hirdetmény szerinti ajánlatok is mind olcsóbbak, de a nagy áttörést jelenleg az egyedi kedvezményeknél látják a Bankmonitor szakértői.

Szeptembertől már több bank egyedi ajánlatának kamata is 7% alá csökkenhet. Ez a lehetőség azonban nem automatikus, vagyis nem feltétlenül kapja meg mindenki, aki besétál egy bankfiókba!

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján a prémium ügyfélkör kaphatja meg ezt a kamatszintet, mégpedig egyedi banki döntés alapján.

Kamatkedvezmény zöld lakáshitelekre

Zöld lakáshitelt alapesetben használt vagy új ingatlan vásárlásakor, építkezéskor, illetve a meglévő ingatlan korszerűsítésére, felújítására vehetünk igénybe. 

Fontos követelmény, hogy ha zöld lakáshitellel szeretnénk valamely lakáscélt megvalósítani, akkor az ingatlannak bizonyos energiahatékonysági feltételnek is meg kell felelnie. Általános szabályként csak olyan használt vagy új otthont vásárolhatunk vagy építhetünk, amelynek energetikai tanúsítvány szerinti minősítése legalább BB kategóriájú és az épület éves átlagos primer energiafelhasználása nem haladja meg a 80 kWh/m2/év értéket. Felújítás és korszerűsítés esetén az ingatlannak értelemszerűen a munkálatok befejezése után kell elérnie a kívánt szintet.

A jelenleg ilyen hitelt kínáló hat bank nagyon hasonló alapfeltételekkel kínálja a termékeit, jellemzően 0,5 és 1 százalék közötti kamatkedvezményt ígérve a zöld lakáscélokat megvalósítóknak.

Forrás és részletek: Bankmonitor

Hírek archivum