Barázda utca, Budapest, XI. kerület Google Street View

Újabb rozsdaterületeket jelöltek ki új lakások fejlesztésére

2022.05.02. Írta:

A korábbi kettő után újabb négy rozsdaövezeti akcióterület beépíthetőségéről döntött a Rozsdaövezeti Bizottságtól. Az itt épülő lakások eladásakor a vevők visszaigényelhetik az 5%-os áfát is. Több esetben már elindult beruházások folytatásáról, bővítéséről van szó.

A Kormány 166/2022. (IV.28.) rendelet az alábbi rozsdaövezeti területet jelölte ki

- Budapest X. kerületében, a Somfa utca, Ceglédi út, illetve a Hízlaló tér 6. szám által körülhatárolt terület. Itt a korábbi lakópark továbbfejlesztése valósulhat meg, óvoda létesítésével.

- Budapest XI. kerületében, a Barázda utcában egy folyamatban lévő lakóparki fejlesztés bővülhet újabb lakóépülettel. Itt a beépíthető szintterület legalább 5%-ában igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, irodai, kereskedelmi, szolgáltatás, szállás, kulturális, közösségi szórakoztató, sport vagy hitéleti rendeltetéseket kell elhelyezni.

- Budapest XI. kerületében, a Fehérvári úton egy meglévő, vegyes funkciójú épület átalakítása és bővítése kapott zöld lámpát.

- Szintén a XI. kerületben, a Kopaszi-gáton épülő BudaPart területé, egy önálló, vegyes használatú városnegyed jöhet létre.

A korábbi két kijelölt terület:

- a XIII. kerületben, aVáci úton, az úgynevezett Láng negyedbe létesül új városnegyed,  

- a IX. kerületben a Közvágóhídnál az új mini városközpont a City Pearl bővülhet további 10 lakóépületettel, irodaházakkal, hotellel és bevásárlóutcával.

A Portfolio információi alapján az olyan lakóprojekteknél, ahol már zajlik a lakások értékesítése, de csak most lettek rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítva, visszamenőlegesen nem lehetséges az áfa visszaigénylése. Ha valaki már befizette a lakás árának egy részét, a befizetett összegre nem igényelheti vissza az áfát, csak a fennmaradó összegre. 

Forrás: Magyar Közlöny, Portfolio

 

Hírek archivum