Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Újabb két év halasztás a szigorúbb energiahatékonysági szabályokra

2022.08.24. Írta: Sajtóhír

Az építők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek létesítése esetében a szigorúbb energiafelhasználási előírások teljesítése alól a használatbavételhez - írja a Bank360. Ez a már építés alatt lévő társasházakat kevésbé, a tervezett családi házakat jelentősen érintheti. Igaz, aki csökkenteni akarja a rezsiszámláját, annak nem érdemes már BB besorolásnál rosszabb lakóingatlant építenie.

A 315/2022. (VIII. 16.) számú kormányrendeletnek az Országos Építészeti Tervtanács jogait érintő részében egyetlen paragrafus szól a lakásépítéseket alapjaiban érintő rendelkezésről.

Ez a változtatás azt eredményezi, hogy az egyszerű bejelentés alapján készülő lakóépületek használatbavételi engedélyének kiadásakor a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigénnyel kapcsolatos előírásokat csak 2024. június 30-tól kell alkalmazni.

Így további két évig kaphatnak használatbavételi engedélyt BB energetikai besorolásnál rosszabb lakóépületek is, amennyiben az egyszerű bejelentés szabályai szerint valósulnak meg.

Eredetileg június 30-ig hosszabbították meg azt a türelmi időt, amíg még BB-nél rosszabb energiahatékonyságú lakóingatlanokra is lehetett használatbavétel engedélyt kapni. Ez a határidő valójában le is járt június végével, tehát azóta egészen mostanáig már legalább BB besorolás kellett az energetikai tanúsítványban ahhoz, hogy ténylegesen átadhassák, lakóépületté nyilváníthassák az elkészült új ingatlant, vagy használatba lehessen venni a bővítést.

A BB, azaz „közel nulla energiaigény követelményeinek megfelelő” besorolást eredetileg már 2021. januárjától meg kellett volna szerezni az új lakóingatlanokra. Az építkezők által hosszú évek óta tudott követelmény bevezetését azonban azóta újra és újra eltolja a kormány.

A közel nulla energiaigényű (KNE) épületekre vonatkozó előírást még nem teljesítő új lakóépületek először kaptak fél év haladékot, majd újabb egy évet. Így az építkezők és a vásárlók is úgy tudhatták, hogy 2022. június 30. után már csak BB-s besorolású lakóingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az MNB Zöld Otthon Programjának rendkívül kedvező, fix 2,5 százalékos kamatú zöld hitelét már 2021 őszétől legalább BB besoroláshoz kötötték, de ez április elejétől nem igényelhető a 300 milliárdos keret kimerülése miatt.

BB besorolást akkor kaphat egy lakóingatlan az energetikai tanúsítványban, ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási értéke 81 és 100 KWh/m²/év közé esik. Ha az alsó határértéknél, 81-nél alacsonyabb, akkor már AA minősítés jár, ha viszont a felső határtértéknél, 100-nál magasabb, akkor csak CC-t.

Korábbi interjúnkban Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. igazgatója elmondta, hogy a többlakásos épületeknél az energiahatékonysági megfelelés költsége már beépült a költségvetésbe és az árakba, hiszen a nagy fejlesztők már a korábbi bevezetési dátumra felkészültek. A nagy projekteknél ugyanis nem lehet egyik napról a másikra változtatni a terveken. Azok a lakások, amelyeket már tavaly és az idén iátadtak, átadnak, mind megfelelnek a szigorúbb előírásnak. Mint mondta, inkább a családi házaknál volt izgalmas, hogy elkészülnek-e határidőre a megfelelő műszaki tartalommal, a megfelelő hatékonysággal. Emiatt tolták el korábban is az időpontot.

Hírforrás: Bank360

Hírek archivum