Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Tovább menetelnek felfelé a budapesti újlakás-árak

2022.06.27. Írta:

Budapesten az eladásra kínált új építésű lakások száma öt éves mélyponton, az átlagos négyzetméterárak közel 1,3 millió forintos rekordszinten voltak 2022 második negyedévében - olvasható az Eltinga Budapesti Lakáspiaci Riportjában.

Aktuális felmérésük 19.662 lakást tartalmaz, amelyek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol 2022 első felében legalább egy lakást kínáltak eladásra. A felmérés főbb megállapításai:

Az elmúlt egy évben tapasztalt magas kereslet és a kevés új projekt miat a szabad lakások számának csökkenése tovább folytatódott, jelenleg mintegy 4300 újépítésű lakást kínálnak eladásra a fővárosban. A kínálat legutoljára 2016-ban volt ilyen alacsony. Az elmúlt négy negyedévben átlagosan 900 darabbal több lakást adtak el a fejlesztők, mint amennyivel az új kínálat növekedett. Tavasszal mindössze három darab, legalább 100 lakásos projekt értékesítése kezdődött el, a Property Market és az OTP Ingatlan indított el új ütemet azokban a fejlesztéseikben (BudaPart VI., Somfa Liget VII. ütem), amelyek nemrégiben rozsdaövezeti akcióterületi státuszt kaptak.

Az eladott lakások száma majdnem negyedével csökkent az előző két negyedévhez képest, de az átlagosnál így is több lakást, összesen 1870 darabot adtak el a fejlesztők február és május között. A zöld hitel kifutása, a kamatlábak és árak meredek emelkedése miatt egyre szűkülő réteg engedheti meg magának újépítésű lakás vásárlását.

Az átlagos árak emelkedése tovább folytatódott, de az előző negyedévi rekordhoz képest csökkenő ütemben. Idén májusban Budapesten az átlagos kínálati ár 1,27 millió Ft/nm volt, ami 5,9 százalékkal magasabb, mint a márciusi érték. Az előző negyedévhez hasonlóan most is gyorsabban nőttek az árak Budán, mint a város többi részén, a 10 százalékos emelkedés hatására már meghaladta az 1,5 millió Ft/nm-t az átlagos ár. Az árszintekben 10 százalékos emelkedés volt mérhető 3 hónap alatt a fővárosban, aminek hatására egy új építésű lakás átlagos ára már meghaladja a 92 millió forintot. Az átlagos árszintek 36, a négyzetméterárak 29 százalékkal nőttek egy év alatt Budapesten.

Szabad lakások jellemzői

A lakások túlnyomó többségénél, közel 78 százalékuknál emelkedtek az árak az előző negyedévhez képest, alig akadt olyan újépítésű ingatlan, ahol csökkentettek volna a vételáron. A tipikus áremelés összege 5 és 10 millió Ft közé esett, de a lakások 13 százalékánál 10 millió Ft-nál is többel nőtt a vételár március óta. Az átlagos áremelés 7 százalékos volt, de a kínálat egy szűk része (10%) esetén a korrekció mértéke meghaladta a 15 százalékot is.

Az alacsony kínálat hatására Angyalföldön esett vissza leginkább az értékesítés, de még így is a lakások 22 százalékát ebben a kerületben található fejlesztésben adták el. A legnagyobb felzárkózást Újbuda és Józsefváros mutatta az előző negyedévhez viszonyítva, ahol a lakások 21, illetve 17 százalékát értékesítették idén tavasszal, míg Külső-Pest (19%) és Buda egyéb területeinek (11%) részesedése csökkent.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára Budapesten

A kisebb lakások részesedése nőtt az értékesített állományban az idei évben: az összes eladott lakás 13%-a egyszobás, 47%-a kétszobás volt. Az ezt megelőző három évben a két kategória összesített részaránya 47 és 56 százalék közötti volt. Az átrendeződést jelentősen befolyásolják az emelkedő árak és kamatok, ami miatt egyre többen kénytelenek kisebb ingatlant vásárolni, emellett az idei évre jellemző, erősebb befektetői kereslet is ebben a szegmensben csapódott le. A kisebb lakások iránti élénk kereslet hatása az aktuális kínálatban is látszódik: a jelenleg megvásárolható lakások mindössze 8 százaléka egyszobás, 43 százaléka pedig kétszobás. Majdnem minden ötödik elérhető újépítésű ingatlan négy, vagy több szobával rendelkezik.

A jövőre esedékes, újlakás áfával kapcsolatos szabályozási változások miatt egyre több fejlesztés előkészítése látszódik az építési engedélyek és tervtanácsi beszámolók alapján. A fejlesztések alapján leginkább frekventált kerületnek számító Angyalföldön például jelenleg mintegy 5 ezer lakás épül, és további 2500 rendelkezik jogerős építési engedéllyel. A tervtanácsi és egyéb dokumentumok alapján további 6 ezer lakás előkészítése zajlik. A Marina-part beépítése is hamarosan befejeződhet: két telek kivételével az összes, jelenleg még beépítetlen földterületen zajlanak előkészületek.

Forrás és további információ: eltinga.hu

Hírek archivum