A fellendülés ellenére tovább fogynak az építőipari cégek

2014.04.25. Írta:

Hiába a februárban regisztrált építőipari boom, 2014 első negyedévében 1562 cég szűnt meg az építőiparban Magyarországon.

Ez 33 százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A megszűnések mögött legnagyobb számban még mindig a felszámolások állnak, de jellemző adat, hogy az első negyedévben már 1114 kényszertörlést indítottak a hatóságok, szemben az egy évvel korábbi 168-cal.

Ugyanakkor kétszámjegyű, 10 százalék körüli növekedést várnak az idén az építőiparban az MTI által megkérdezett elemzők. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében szintén növekedésre számít, s kiemelte az építőipar kiugró februári teljesítményét.

Szintén optimizmusra adhat okot, hogy az építőipari vállalkozások kilátásait egyetlen számba sűrítő építőipari bizalmi index értéke áprilisban mintegy 8 ponttal emelkedett márciushoz képest. Ilyen komoly mértékű javulás utoljára tavaly februárban következett be. A megkötött szerződések átlagosan 4,2 hónapos termelési periódust kötnek le, ez hatéves csúcs - derül ki a GKI építőipari bizalmi indexéből.

Most több cég számol be növekvő termelésről, mint csökkenésről az egy évvel korábbihoz képest, ők elsősorban mélyépítéssel foglalkoznak. A magasépítők továbbra is hátrányban vannak.

Mi lehet az oka, hogy az építőipari fellendülés ellenére ennyi vállalkozás megy tönkre?

„Az ágazat megrendelés-állománya és kibocsátása egy éve folyamatosan emelkedik, ennek fényében lehangoló, hogy a mikro- és kisvállalkozások nem tudnak kilábalni a válság kitörése óta tartó nehéz periódusból” – mondja Tóth Tamás, az Opten igazgatója. Az ügyvezető szerint az ágazat teljesítményének javulása a mélyépítésre, azon belül is főleg az útépítésekre koncentrálódik, a kisebb vállalkozásoknak munkát adó magasépítésben azonban nincsenek biztató jelek: sem az iroda-, sem a lakáspiac, sem pedig az ipari ingatlanok építése terén nem érződik a szerény gazdasági növekedés.

Minél nagyobb szerepet játszik a felszámolás a megszűnésekben, annál inkább elmondható, hogy adósságot hátrahagyó, a lánctartozások révén más cégeknek is veszteséget okozó vállalkozások dőlnek be. 

Tóth Tamás szerint elgondolkodtató az is, hogy harmadik negyedéve emelkedik a cégalapítások száma az ágazatban. „Tavaly a harmadik negyedévben 849, a negyedikben 916, idén az elsőben viszont már 1288 új cég alakult az ágazatban. Bár szeretnénk azt hinni, hogy ennek valamiféle fellendülés az oka, a korábban már bemutatott folyamatok ezt nem támasztják alá” – mondja az Opten ügyvezetője. Az igazgató szerint ez azt jelenti, hogy a felelőtlenül gazdálkodók és a jogszabályi kiskapukat kihasználók az építőipar fellendülésével újra aktivizálták magukat. Ezt a feltételezést sajnos az alaposabb vizsgálatok is alátámasztják, az új tulajdonosok között ugyanis nagy számban vannak olyanok, akik személyi vagy címkapcsolatokon keresztül korábban csődbe vitt és adósságot hátrahagyó cégekhez köthetők.

Források és további információk: hvg.hu, napi.hu és épülettár.hu

 

Hírek archivum