Többletforrás gázkonvektorok cseréjére

2017.03.29. Írta:

Májusban egy új, kifejezetten a gázkonvektorokra szabott pályázat kiírása várható az Otthon melege program keretében.

A fűtéskorszerűsítésre irányuló alprogram március eleji meghirdetését követően beérkezett lakossági és szakmai visszajelzések alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy döntött, hogy a korszerűtlen fűtési berendezések cseréjének elősegítése érdekében, az országban megtalálható közel 3 millió gázkonvektor cseréjéhez magasabb, várhatóan 60%-os támogatási intenzitást biztosít.

A fejlesztési tárca a gázkonvektorok cseréjét a várhatóan 2017 májusában megjelenő új pályázati alprogram keretében, 1,5 milliárd forint összegű többletforrás biztosítása mellett kívánja támogatni, ezért a 2017. március 9-én meghirdetett alprogramban feltüntetett támogatható tevékenységek köre módosul.

2017. június 6-án 8 órától gázkazánok beépítésére lehet elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül támogatási kérelmeket benyújtani, míg a gázkonvektorok cseréjéhez várhatóan 2017 júliusától lesz lehetőség vissza nem térítendő támogatást igényelni ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyeknek, a rendelkezésre álló források kimerüléséig.

A módosított Pályázati Felhívás, a módosított Pályázati Útmutató és annak mellékletei a mai naptól elérhetőek a pályázati portálon a futeskorszerusites2017.nfsi.hu elérhetőségen.

A nyerteseknek igyekezniük kell

Azoknak, akik az Otthon melege programban nyertek támogatást konvektorcserére, sietniük kell, mert a pályázatban megjelölt készüléket év végéig be kell építtetniük és használatba kell venniük. Ellenkező esetben ugyanis szükség lesz a támogatási szerződés módosítására, és a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni, ami viszont egyelőre még nem kapható az országban – írta a Magyar Idők.

A fűtés-korszerűsítési alprogram útmutatójában foglalt feltételek egyike ellentmondásban állhat az európai parlamenti és tanácsi irányelvvel – hívta fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI). Az egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezéséről szóló uniós követelmények kimondják, hogy már csak 2017. december 31-ig hozhatók forgalomba és vehetők használatba a jelenleg gyártott, de a majdani előírásoknak nem megfelelő gázkonvektorok. Ezekre a készülékekre a nemrégiben meghirdetett Otthon melege program alprogramjának keretében is lehet pályázni, amennyiben eleget tesznek az Otthon melege kiírásában támasztott energiamegtakarítási feltételeknek.
Ugyanezen készülékek azonban 2018. január 1-jétől már nem vehetők használatba az uniós szabályozás szerint, hiszen akkortól új műszaki és energiahatékonysági követelményeknek kell megfelel¬niük. A rendelet hasonló a majdnem egy éve már Magyarországon is hatályban lévő gázkazánrendelethez, amely szintén szigorú hatékonysági követelményeket tartalmaz.

A MEHI attól tart, mindezek miatt előállhat olyan helyzet, hogy a pályáztatási, elbírálási és szerződéskötési folyamat időtartama miatt a megpályázott – még a régi szabványoknak eleget tevő – gázkonvektorok beépítésére csak 2018. január 1. után kerülne sor. Ez viszont a pályázati útmutatóban foglaltak és az említett európai uniós rendelet szerint már nem lesz megengedett.

– A fent felvázolt probléma már a pályázati kiírás készítése során is ismert volt a tárca előtt – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) válaszában, amelyet a Magyar Idők érdeklődésére küldtek.

Hozzátették: éppen ezért a pályázat alkotói gondoskodtak arról, hogy a vállalkozói/kivitelezői szerződés a kivitelezés befejezéséig bármikor módosítható legyen. A módosítást a pályázatkezelési feladatokat ellátó Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai intézet Nonprofit Kft.-nél kell bejelenteni. A szerződés módosításáról abban az esetben kell tehát gondoskodnia a pályázónak és a kivitelezőnek, amennyiben mégsem építik be a benyújtott pályázatban szereplő gázkonvektort 2017. december 31-ig. Ekkor a feleknek már az új jogszabályoknak megfelelő fűtőkészülék beépítéséről szükséges megállapodniuk.

A minisztérium kiemelte azt is, hogy a gázkonvektorcserével érintett, támogatásban részesülő pályázók a támogatói okirat mellett a fentiekről is kapnak majd tájékoztatást. Az év végéhez közeledve a tárca felhívja majd a nyertes pályázók figyelmét arra, hogy ha december 31-ig nem biztosított a gázkonvektor beépítése és használatbavétele, akkor a megkötött vállalkozói/kivitelezői szerződést mielőbb módosítani kell annak érdekében, hogy elkerüljék egy olyan készülék beszerzését, amelyet nem építhetnek be 2018. január 1-je után. A MEHI piaci információi szerint a hazai forgalomban jelenleg nincs olyan gázkonvektor-készülék, amelyik megfelelne a fenti hatékonysági, úgynevezett ErP rendeletnek.

Bár van olyan magyar gyártó, amelyik már rendelkezik ErP-tanúsítványokkal, ezeket a típusokat egyelőre nem, csak az év végén kezdené előállítani. Mivel azonban az Otthon melege program jelentős hatással van a hazai piacra, elképzelhető, hogy egyes gyártók korábban nekilátnak a modernebb termékek gyártásának
.
Forrás: NFM, Magyar Idők

Hírek archivum