MKpartners

Több tízezer fiatal juthat első lakáshoz az MNB új javaslatával

2021.10.25. Írta: Sajtóhír

Újfajta kedvezmény ötletével állt elő az Magyar Nemzeti Bank (MNB), amivel évente akár húszezer fiatal lakáshoz jutása válhat könnyebbé - írja a Napi.hu.

Az első lakásvásárlókra vonatkozó önerőelvárás mérséklésének ötletét vetette fel az MNB frissen publikált Makroprudenciális jelentésében.

A jegybanki szakértők abból indultak ki, hogy a lakáspiacon a – jellemzően fiatal – első lakásvásárlók a hitelből történő lakásvásárlásnál gyakran hátrányos helyzetbe kerülnek, mivel kisebb jövedelmük miatt nehezen tudják a lakásárakkal együtt növekvő szükséges önerőt előteremteni. Ugyanakkor ezek a potenciális adósok alacsonyabb hitelkockázatot jelenthetnek a bankok számára, mivel főként lakhatási célra vásárolnak ingatlant, jövedelmük pedig várhatóan nő a hitel futamideje alatt.

Eközben az utóbbi évek lakásár-emelkedése miatt – főként Budapesten – több társadalmi csoport számára is érdemben romlott a hitelből történő lakásvásárlás elérhetősége. Bár az állami támogatások a hitelből történő lakásvásárláshoz szükséges jövedelem mértékét csökkentették, ám az emelkedő lakásárak az elvárt önerőszükségletet is emelték. Emiatt a hitelfedezeti mutató (hfm, amely a forinthiteleknél 80 százalék) jelenleg egyre komolyabb korlátot jelent a fiatal hitelfelvevőknek.

Magyarországon az első lakást vásárló fiatalokkal szemben 5-10 százalékponttal kisebb önerő előírása évente akár 20 ezer ügyfél lakáshoz jutását könnyíthetné meg, évi 70-200 milliárd forint lakáshitel-kihelyezést érintve - vélik az MNB szakértői.

A közvetlen hatások mellett jelentős lenne továbbá az eddig a lakáshitelpiacról a túl alacsony megtakarításuk miatt kiszorult ügyfelek belépéséből eredő közvetett addicionális hitelezési hatás is. Így az ügyfelek magasabb hitelösszeghez, ezzel jobb minőségű vagy nagyobb lakáshoz juthatnak, valamint új vevők is megjelenhetnek a piacon. A magasabb hitelösszeg miatti kockázatokat pedig a fiatalok várhatóan növekvő jövedelme és a saját használatra vásárolt ingatlancélból eredő magasabb törlesztési fegyelem mérsékelheti - olvasható a jelentésben.

Az alacsonyabb hfm-limitek bevezetését hosszabb távon kiegészíthetné és az esetleges kockázatokat tovább mérsékelhetné a jelzáloggal nem fedezett kitettségrészt fedező hitelbiztosítás vagy állami garancia bevezetése is. E limitek esetleges bevezetése a piaci folyamatoktól függően, a potenciális hasznokat és kockázatokat mérlegelve, a piaci és állami szereplőkkel való kooperáció keretében lehet megfontolandó - olvasható az óvatos megfogalmazás a friss MNB-dokumentumban.

Garzonboom jöhet

Sok fiatalnak teheti könnyebbé az első lakáshoz juttatást egy, még csak felvetésként megjelent jegybanki ötlet, amelynek eredményeként alacsonyabb önerővel várhatnak bele a lakásvásárlásba. Bár így a hitelösszeg nagyobb lesz és a mostani szabályok és a huszonévesek átlagfizetését tekintve nem minden esetben fér bele a törlesztés az adósságfék-feltételekbe. Ugyanakkor a fiatalok szja-mentessége, a bérek várható emelkedése, a szülők adóstársként való bevonása vagy az állami támogatások kihasználása megoldást jelenthet erre a problémára is. - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amelyből az is kiderül, hogy október közepén mennyiért kínálták eladásra az első lakásnak megfelelő 40 négyzetméteres vagy annál kisebb lakóingatlanokat.

“A fiataloknak a mostani szabályok szerint a lakás árának minimum ötödét, 20 százalékát kellene letenniük ahhoz, hogy lakáshitelből meg tudják venni a kiszemelt lakást. Ezt a limitet mérsékelné az egyelőre csak ötletként ismert jegybanki javaslat. Ha tényleges szabály lesz belőle, akkor a mamahitelből való távozást fiontolgató fiatalok lakáshiteligényléséhez elég lenne 10 százalék, vagyis feleződne a mostani limit. Ez egyrészt milliós nagyságrendű kezdeti kiadástól mentesítheti az érintetteket, másik oldalról pedig lerövidítené az önrészre történő spórolás idejét” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Egy ilyen szabályozás felélénkítené az első lakásnak megfelelő, garzonlakások piacát, azaz a 40 négyzetméteres és annál kisebb lakásokét, amelyek egyébként a kereslet szempontjából az utóbbi években az legnépszerűbbek között voltak.”

Az ingatlan.com szakértője szerint a javaslat feleannyi időre csökkentené az önrész előteremtéséhez szükséges időt, ha egy fiatal a teljes fizetését erre tenné félre. Budapesten, Veszprémben és Győrben több jelenleg több mint két évnyi átlagfizetést szükséges félretenni a fiataloknak csak az önrész előteremtéséhez. Szolnokon, Miskolcon, Békéscsabán és Salgótarjánban viszont egy év vagy még rövidebb idő is elegendő ehhez a 20-29 éves fiatalok országos átlagfizetésével kalkulálva. Ezek a megtakarítási idők a jegybanki javaslat megvalósításával felére csökkennének.

Balogh László azt is hozzátette, a 25 év alattiak szja-mentessége javítja a fiatalok esélyeit, ezzel ugyanis magasabb lesz a nettó jövedelmük 2022-ben. Könnyítést jelenthetne az érintett fiataloknak az is, ha a 10 százalékos önrész mellett valamilyen állami garanciaprogram kapcsolódna a kölcsönhöz. Az ingatlan.com szakértője szerint, ha a javaslat életbe lép, akkor amellett, hogy élénkítheti a használt és új garzonok piacát, az albérletpiacra is hatással lehet. „Egyrészt csökkenthet a kiadó lakások iránti keresletet, ha még többen döntenek az ingatlanvásárlás mellett, másrészt pedig növelheti az igényt az eladó garzonlakásokra, mivel ezek jelentik a belépőszintet az ingatlanpiacra. A fiatalok minél előbbi ingatlanhoz jutása azt is jelentené, hogy onnantól kezdve a jövőbeni lakásdrágulások már a saját zsebüket gazdagítanák.”

Forrás: Napi.hu, ingatlan.com

Hírek archivum