Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Központi programok kellenek a szigetelés támogatására

2022.09.15. Írta: Sajtóhír

Állami programokra van szükség Magyarországon is az ingatlanok szigetelésének támogatására - nyilatkozta Tibor Dávid, a Masterplast és az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke a Portfolio online gazdasági portálnak.

Mint mondta, most még sokat szeretnének szigetelni, sok nagy építési projekt is a közeljövőben lép ebbe a munkafázisba, tehát jövő év végéig biztosan sok szigetelőanyag fogy majd idehaza.

Azonban a lakosság fizetőképes kereslete egyre csökken, és egyelőre az otthonfelújítási program is a lejárat felé közeledik.

Emlékeztetett, hogy különböző típusú támogatások vannak más európai országokban, például Olaszországban 110 százalékos adóvisszatérítést ad az állam, Szlovákiában pedig elindult egy új zöld program, amelynek keretein belül 30 ezer szigeteletlen, energiafaló ház szigetelését támogatják, összesen 560 millió euróból.

Tibor Dávid szerint érdemes lenne meghosszabbítani és az energetikai felújításra szűkíteni az otthonfelújítási programot, illetve újraindítani és az energetikai korszerűsítésekre is kiterjeszteni az MNB zöld hitelt. Mint kifejtette, egy kedvezményes kamattal gyakorlatilag maga az energiamegtakarítás kitermelné a törlesztőrészleteket, a törlesztést lehet a hatékonyságjavulás miatt csökkenő, be nem fizetett rezsiből finanszírozni.

Fontos szempont lehet, hogy a lakóingatlanok szigetelése a költségvetésnek is érdeke, hiszen a szigetelést követően ezek a házak az átlagfogyasztás alácsökkennek és az állam által dotált rezsicsökkentés borzasztó veszteségeit is mérséklik. "Egy jól szigetelt ház mélyen az átlag alatt fogyaszt, így pedig az állam is minden egyes el nem használt köbméteren spórol. Olyan programokat érdemes indítani, amelyeknek az összköltségvetési szaldója inkább pozitív, vagy semleges, nem kerül pénzbe a költségvetésnek, mert az most szűkös" - érvelt Tibor Dávid.

A teljes interjút a Portfolio oldalán olvashatja.

Hírek archivum