Szentiváni István

Tégla vagy panel?

2022.06.22. Írta: Sajtóközlemény

Újra reneszánszukat élik a panellakások, de sokan még mindig a hagyományos, téglaépítésű épületeket választják szívesebben. A Duna House szakértői összegyűjtötték a téglaotthonok előnyeit és hátrányait!

Egy ingatlanvásárlás sokak számára életre szóló elköteleződést jelent, fontos, hogy csak alapos tájékozódás és megfontolás után hozzuk meg a végső döntést. Az első és legfontosabb, hogy a vásárló tisztában legyen az igényeivel. Mekkora ingatlanra van szükség, hányan költöznének, milyen legyen az elosztása, melyik a preferált lokáció, mit enged a költségvetés és az sem utolsó, hogy milyen építésű legyen a választott lakás vagy ház. Szűkülő kínálat fogadja napjaink keresleti ingatlanpiacán az érdeklődőket, ezért érdemes már az ingatlankeresés legelején meghatározni a főbb irányvonalakat. Bár a Duna House értékesítési adatai alapján vidéken és a fővárosban is reneszánszukat élik a panellakások, kedvező tulajdonságaik miatt továbbra is keresettek a hagyományos, téglaépítésű ingatlanok az ország teljes területén.

A téglát manapság is előszeretettel használják ingatlanok építésekor, hiszen számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Amellett, hogy a tégla természetes alapanyag, már hosszú ideje használják az építkezéseken, ez idő alatt mind az előállítása, mind a felhasználása folyamatosan fejlődött, és fejlődik a mai napig is. A téglából épült házak egyik legfontosabb előnye a hosszú élettartam. A tégla hosszú időn át ellenálló a fizikai terhelésekkel és a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal.

Főleg a panelekkel szemben szokták kiemelni a tégla jó hangszigetelő képességét. Egy téglából épült lakás esetében jóval kevesebb az esélye annak, hogy megzavarja a mindennapjainkat a szomszédból átszűrődő zaj. Ezen kívül rendkívül jó a téglaépítésű ingatlanok hőszigetelő képessége. Nyáron is viszonylag hűvösek maradnak, télen pedig – főleg korszerű szigetelés és nyílászárók mellett – jól megtartják a kellemes meleget a befűtött lakásban, így hozzájárulnak a hűtés vagy a fűtés energiaigényének csökkentéséhez. Mivel a tégla, mint alapanyag igen nagy népszerűségnek örvend, sok területen találkozhatunk ilyen típusú házzal. A lakáskeresők egyaránt választhatnak téglaházat a belvárosban, külvárosban vagy az agglomerációs, akár vidéki helyszíneken is.

A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján kiugró emelkedés látható a panellakások négyzetméteráraiban vidéken és a fővárosban is egyaránt, ennek ellenére a téglalakások továbbra is jellemzően magasabb négyzetméteráron kelnek el. A fővárosban, a budai oldalon, valamint a pesti oldal belvárosi kerületeiben a legdrágábbak a téglaépítésű ingatlanok, mindkét területen átlagosan 950 ezer Ft-ba kerül egy négyzetméter, míg a pesti oldal egyéb területein átlagosan 711 ezer Ft-ot kérnek a téglaotthonokért négyzetméterenként. Kelet-Magyarországon lehet a legolcsóbban téglaingatlanhoz jutni (227 ezer forintos átlagos négyzetméterár), míg a májusi értékesítési adatok szerint Nyugat-Magyarországon 325 ezer Ft/m2 volt az az ár, amit a vásárlók téglaingatlanért fizettek.

Építkezés esetén is viszonylag költséges alapanyag a tégla, ráadásul hosszabb időbe telik tégláról-téglára felépíteni egy házat. Azonban, ha elegendő idő és megfelelő költségkeret áll rendelkezésünkre egy téglaház felépítéséhez, energiahatékony és egészséges otthoni környezetet kapunk a tégla pozitív tulajdonságainak köszönhetően.

Forrás: Duna House

Hírek archivum