Ezermester

Támogatási források hőszivattyús rendszerek beépítéséhez

2017.03.02. Írta:

Elindult a hőszivattyús rendszerek pályázati támogatása, így minden magyar felhasználói kör pénzhez juthat a rendszerek telepítéséhez - írja a Világgazdaság.

Magyarország a korábbi támogatás hiánya miatt e téren elmaradt a szomszédos országoktól. Nálunk jelenleg csak évi 1500-2000 berendezést értékesítenek. A helyzeten javíthat, hogy a vállalakozások, az agrártermelők, a lakosság és a közintézmények a most megnyílt különböző pályázati forrásokból mintegy 25-45 százalékos forráshoz juthatnak. Ginop- és Vekop-forrásból vállalkozások juthatnak 25-45 százaléknyi forráshoz, a TOP-ból az agártermelők, az Otthon melege programból a lakosság, és van keret a közintézményeknek is. Az MFB visszatérítendő, nullaszázalékos kamatú kölcsönt ad használt lakóépületek fűtéskorszerűsítésre, megújuló energia alkalmazására.

Célszerű lenne az osztrák példát követni, ahol 2000 óta adó-visszatérítéssel és egyszerűsített igényléssel is ösztönzik a hőszivattyús rendszerek telepítését - mondta Ádám Béla, a Magyar Hőszivattyús Szövetség elnöke a lapnak. A drága külföldi berendezések helyett hazai gyártású, jó minőségű, olcsóbb berendezések forgalmazása is növelhetné a keresletet.

Forrás és további részletek: vg.hu

Hírek archivum