igyalakunk.hu / Párdi Zsófia

Talán lassan megindulhatnak az EU-s felújítási támogatási források

2023.11.24. Írta:

Az Európai Bizottság közleménye szerint a testület jóváhagyta a magyar kormány által módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási tervet. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a Tanács is hasonlóan dönt, Magyarország 0,9 milliárd eurónyi előleghez juthat a REPowerEU-alapokból a jövő év elején.

A terv értéke 10,4 milliárd euró (6,5 milliárd euró támogatás és 3,9 milliárd euró kölcsön), és 67 reformot és 47 beruházást foglal magában. Magyarország REPowerEU fejezete, amelynek értéke 4,6 milliárd euró, 13 új reformot és 16 beruházást tartalmaz. A REPowerEU-terv egyik fő célkitűzése, hogy Európa jóval 2030 előtt függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

A REPowerEU-fejezetben szereplő intézkedések széles skálája a villamosenergia-ágazat megerősítésére, valamint a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság elterjedésének előmozdítására összpontosít, hogy a magyar energiarendszert alkalmassá tegyék a jövőre. A reformok és a beruházások kölcsönösen erősítik egymást, és hozzájárulnak egy rugalmas villamosenergia-piac kiépítéséhez, a megújuló energiaforrások magas arányával. Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország végső soron csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

A fejezetben szereplő egyik beruházás keretében mintegy 20 ezer lakás energetikai felújítása valósulhatna meg. Az európai uniós forrásból finanszírozandó pályázatban energiahatékonyságot szolgáló és a megújulók használását növelő korszerűsítéseket támogatnának a 224 milliárd forintos keretből. A támogatással a lakóépületek energiahatékonyságának növelésével a lakosság energiafelhasználásának – azon belül elsősorban a földgáz felhasználásának – csökkentését céloznák meg. 

A lakossági energiahatékonysági beruházáson túlmenően a csomag a többi között olyan intézkedéseket tartalmaz, mint az energiahálózatok fejlesztése, az energiaközösségek, kibővítése, az okosmérők szabályozásának átalakítása, a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítása, az ipar zöldítése, a középületek energiahatékonyságának javítása stb.

A Tanácsnak mostantól négy hét áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a Bizottság értékelését, ami szükséges az előleg lekéréséhez. A Bizottság a rendszeres kifizetéseket, vagyis a 4,6 milliós teljes összeg fenmaradó részének folyósítását ugyanakkor a 27 ún. "szuper mérföldkő" teljesítéséhez köti. Ezel az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét biztosító és az igazságszolgáltatás függetlenségét erősítő reformok megvalósításáról szólnak.

Forrás: ec.europa.eu

Hírek archivum