Szigorúbban büntetik a feketefoglalkoztatást

2018.01.11. Írta:

Szigorodik a bejelentés nélküli foglalkoztatás szankcionálása, így idén már az első ízben észlelt munkaügyi jogsértés esetén is bírságot kaphatnak a kis- és középvállalkozások is – tájékoztatta a Magyar Időket a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A minisztérium adatai azt mutatják, hogy a munkaügyi ellenőrzések alapján az építőipar az egyik „legfertőzöttebb” ágazat, tavaly tízből négy építkezésen ellenőrzött munkavállaló nem volt bejelentve.

Az idei évtől, mert szigorodik a bejelentés nélküli foglalkoztatás szankcionálása. A munkaügyi bírság a kis- és középvállalkozások esetében is már az első ízben észlelt jogsértéskor alkalmazható lesz. Az építőipari munkaügyi ellenőrzésekkel összefüggésben az NGM jelezte, hogy a hatékonyság növelése érdekében a munkaügyi hatóság az ellenőrzéseket elsősorban azokra az ágazatokra, munkáltatói csoportokra összpontosítja, ahol a tapasztalatok szerint a legjellemzőbbek a jogsértések.

Az építőipar tipikusan ilyen terület, amely hosszú évek tapasztalatai alapján az egyik legfertőzöttebb ágazat volt. Az építőiparban ellenőrzött munkavállalók közül tízből négyen feketén voltak foglalkoztatva, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának jelentése szerint 2017 első három negyedévében az összes ágazatot tekintve a feketézők 36 százaléka építőipari vállalkozásoknál dolgozott. A szabálytalanságok miatt az ágazatban kilenc hónap alatt 407 esetben szabtak ki bírságot, a vállalkozásoknak összesen csaknem 56 millió forintot kellett megfizetniük. További 1155 esetben a bírságot helyettesítő figyelmeztetést alkalmazott a hatóság.

A lap érdeklődésére az NGM azt is közölte, hogy a súlyosabb jogsértések esetén rendszeres az utóellenőrzés, és értelemszerűen fokozottabban fenyegeti az ismételt ellenőrzés veszélye azt a munkáltatót, ahol korábban fordult már elő jogsértés. A munkaügyi bírság összege 30 ezertől 20 millió forintig terjedhet, attól függően, hogy a munkáltató hány jogsértést követett el, milyen a vállalkozás gazdasági súlya, mekkora az érintett munkavállalói létszám, és milyen súlyúak a jogsértések. Feketemunka esetén a bírság összege munkavállalónként százezres nagyságrendet jelent.

Forrás: Magyar Idők

Hírek archivum