Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Szigorítások várhatók a minőség érdekében az építőiparban

2023.01.09. Írta:

A hazai építészetben és építő­iparban megérett a helyzet arra, hogy a mennyiségiről a minőségi szempontok felé mozduljunk el – nyilatkozta Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkár a Mandínernek. Az idén várható új beruházási, illetve építészeti törvényekben előtérbe kerülnek a fenntarthatósági, költséghatékonysági szempontok.

Lánszki Regő hangsúlyozta, hogy újra kell értékelni az építészeti minőségről alkotott nézeteinket mind az állami pénzből megvalósuló, mind a piaci beruházások esetében. Mint mondta, „egy épület nemcsak akkor értékes, ha drága vagy valamit jelképez, hanem ha hozzájárul a közösség jólétéhez”.

A tavaly elkészült beruházási kerettörvény (amelyet a kormány már megtárgyalt és jelenleg a társadalmi vitája zajlik) az állami építéseket, a közbeszerzéseket hivatott rendbe rakni, de a piaci szegmensben is új időszámítást kezdene a minisztérium a minőségi és fenntarthatósági szempontok mentén. Ez a teljes építésügyi, a kulturális és örökségvédelmi, továbbá a településkép-védelmi törvények több évtizede esedékes átszabását jelenti. Most alapjaitól nézik át a műemlékvédelem és az épület­energetika szabályozását is.

Az államtitkár elmondta, hogy egészen új szemléletet akarnak behozni, amelynek célja, hogy az épületek ne csak fogyasszanak, hanem termeljenek is. „Ez a lényege annak a programnak, amellyel ösztönözzük az otthoni energiatermelést és az ahhoz szükséges korszerű építészeti megoldásokat. Rendszerszinten gondolkodunk: ahogy egy dízeles áramfejlesztőből feltöltött elektromos autó sem felel meg a célnak, úgy azok a szerkezeti megoldások sem, amelyek előállítása környezetszennyező” – fejtette ki.

Az építési engedélyezés is változni fog, érintve a beépítési szabályokat és az építészeti minőséget. Lánszki Regő utalt arra, hogy az elmúlt évtizedekben a magánberuházók a helyi adottságok maximális kihasználásával, a profitmaximalizálás jegyében valósították meg a fejlesztéseiket, az építészeti minőség azonban sokszor háttérbe szorult. Ehhez a főépítészek és a tervtanácsok rendszerében kialakult hiányosságok is hozzájárultak. „A szakmai szint megerősítését is célozza majd tehát az új törvény, a tervtanácsi jóváhagyás kötelezővé tételével, adott esetben vétójog megadásával. Három: települési, járási és országos főépítészi szintet határozunk meg, a helyi illetékesek és a beruházók számára is kötelező érvényű döntési kompetenciával – tette hozzá az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy a magánépítkezéseknél bevezetett egyszerűsített bejelentési kötelezettségnél alkalmazott szempontokat megtartják, vagyis csökkentik a bürokráciát, rövidítik az eljárási időt, de , behozzák a minőségi kontrollt. Ez azt jelenti. hogy így az említett eljárásoknál is kötelező lesz a főépítészi hozzájárulás az építési engedélyhez.

Az átfogó módosítás első verziója házon belül már elkészült, a szakmai nyilvánosságnak pedig várhatóan februárban mutatja be a minisztérium.

Fontos szemléletbeli változásra utal az államtitkár azon megjegyzése, hogy az ingatlan­fejlesztéseknél a zöldmezős, kifejezetten új építkezésekkel szemben a meglévő városi épületállományt preferálják, különös tekintettel a védelem alatt álló épületek felújítására, korszerűsítésére és üzemeltetésére. Az új törvény kimondja majd, hogy Magyarországon új zöld terület beépítésére ne legyen lehetőség, hogy ne terüljenek szét tovább a városok, álljon vissza a városokat körülvevő zöld gyűrű 1938-as törvény szerinti védelme. Kifejtette, hogy a belterületté nyilvánított területek tekintetében még rengeteg a tartalék, ahová továbbra is lehet építkezni, de azt szorgalmaznák, hogy az építőipar a meglévő állományra koncentráljon inkább. Ehhez szabályozási és anyagi motivációs eszközöket is kívánnak teremteni. Vonatkozik ez a barnamezős területekre is, hogy beépítési engedményeket és támogatási elemeket terveznek nyújtani a magánbefektetőknek.

A hazai építészet megújítására az oktatás és képzés területén is szükség van. „Ezt a folyamatot elindítottuk, sokat léptünk előre, az érintett intézmények képviselőivel az egyeztetéseket elvégeztük. A hazai építészet megújítása elkezdődött – fogalmazott Lánszki Regő.

Forrás: Mandíner

Hírek archivum