Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Szigorítás a CSOK szabályaiban

2021.05.19. Írta:

2021 januártól azoknak, akik csok (családi otthonteremtési kedvezmény) igénybevételével vásárolnak új építésű ingatlant, nem kell megfizetniük a vagyonszerzési illetéket, de egyes esetekben ezt utólag mégis kérheti az állam. Ezek a feltételek szigorodtak most egy jogszabálymódosítással.

Edig a megelőlegezett csok egy részével vagy egészével együtt az elengedett illetéket is behajtották, ha:

- a megelőlegezett csok igénylésekor vállalt gyermekek nem születettek meg a megszabott időre (1 gyermeknél 4 év, 2 gyermeknél 8 év, 3 vagy több gyermeknél 10 év áll rendelkezésre),
- az igénylő úgy fizette vissza a csok összegét, hogy a vállalt gyermekek nem születettek meg. Ez például akkor fordulhat elő, ha a család más településen talál munkát, ezért nem a csok-kal vásárolt ingatlanban él. Ezt 5 évig szankciók nélkül megtehetik, ám ezt követően vissza kell fizetniük a támogatást, ezzel együtt pedig meg kell fizetni az illetéket is.

Egyes esetekben nem kell az illetéket utólag megfizetni akkor sem, ha a megelőlegezett csok egyébként részben vagy egészben visszajár:

- Az illetéket nem hajtják be azonban utólag, ha a család meglévő és vállalt gyermekre egyaránt igényelt csok-ot, és a támogatás arányos részét azért kellett visszafizetni, mert a vállalt gyermekek – vagy egy részük -nem születtek meg. A dolog logikus, hiszen a meglévő gyermek miatt a család jogosult a családi otthonteremtési kedvezményre, ezzel pedig az illetékmentességre is.
- Akkor sem kell az illetéket utólag megfizetni, ha a vállalt gyermekek egészségügyi probléma miatt nem születtek meg.  

A mostani módosítás a fentieket egészíti ki azzal, hogy a meglévő gyermekek után igénybe vett csok támogatáshoz kapcsolódó illetékmentesség is megszűnhet bizonyos esetekben. Mégpedig akkor, ha magát a csok-ot is vissza kellene fizetni, például azért, mert

- a csok-ot igénylő személy a lakás használatát másnak átengedi, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak.
- Vagy azért, mert a lakást nem lakásként használják, például irodaként funkcionál. Egy vállalkozás székhelyként bejelenthető a csok-os ingatlanba, ugyanis 2109 óta „nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének az, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot –, vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti”.

Forrás és további részletek: Bankmonitor

Hírek archivum