Szaporodhatnak a lánctartozások az építőiparban

2020.05.26. Írta:

A munkaellátottság csökkenésével és a gyakorivá vált késedelmes fizetések miatt tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete. A késedelmes fizetések megszaporodása pedig gerjeszti a lánctartozást az építésgazdaságban - írja összefoglalójában az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A magánmegrendelői körben az ország egész területén vannak előkészített projektek, amit továbbra sem indítanak el. Mindezek eredményeként az ágazat rendelésállománya a 21. héten tovább csökkent. A múlt év azonos időszakához mérten május végén közel 20%-kal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. A megrendelői elbizonytalanodás továbbra is egyaránt jelen van az állami, önkormányzati, lakossági és a magán megrendelőknél. A kijárási korlátozás feloldásától a megrendelői egyeztetések felgyorsulását és új szerződések megkötését remélik a vállalkozások.

Az ÉVOSZ által megkérdezett vállalkozások összességében azt jelzik, hogy számláik értékének 20–25%-a nincs időre kifizetve és követelésük 6–7%-a tartósan vita tárgyát képezi. Amennyiben ez a helyzet továbbra is fennmarad, az ÉVOSZ számításai szerint ez év végén a lánctartozásban lévő összeg az építőiparban elérheti a 250–280 milliárd forintot.

Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál is növekvő nehézségeket okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. Az ÉVOSZ tovább szorgalmazza az Államkincstár részéről történő gyorsított kifizetéseket.

Június hónaptól várhatóan a tervező és kivitelező cégek egyre nagyobb részének kell a csökkent rendelésállományhoz igazítania a kapacitásokat, ami nagyobb mértékű létszámleépítést is eredményezhet.

A 21. héten tovább növekedett az építőiparon belüli álláskeresők száma. A betanított munkások, szakmunkások és mérnökök más vállalkozásoknál továbbra is munkát találnak. A segédmunkások iránti igény csökken elsősorban.

Forrád: ÉVOSZ

 

Hírek archivum