Sokan szabadulnának nagyméretű házaiktól

2017.05.16. Írta:

Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a nagyméretű (150-250 négyzetméteres) családi házak kínálata a piacon, egyre többen szeretnének megszabadulni a túl nagy ingatlanuktól - derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből. A háttérben a magas fenntartási költségek állhatnak, illetve az, hogy a gyerekek elköltözésével a kisebb családnak már nincs szüksége a nagyméretű házakra.

A jelenleg piacon lévő, 150-250 négyzetméter alapterületű, új lakóra váró családi házak túlnyomó része, 4, 5 vagy 6 szobás és a kínálat közel fele Budapesten, valamint a megyeszékhelyeken található. A cég honlapján hirdetett nagyméretű családi házak ötöde található községekben.

Nagymeretu csaladi hazak szobaszam szerinti megoszlasa

A nagyméretű családi otthonok állapota meglehetősen változatos, 37 százalékuk közepes kondíciókkal bír, miközben több mint 60 százalékuk jó, felújított vagy újszerű. Az áruk természetesen követi állapotukat.

"Az ország keleti megyéiben az árat jelentősen, akár 25 százalékkal is megemelheti, ha javítottak hőszigetelésén, kicserélték a nyílászárókat és korszerűbb gépészeti rendszert építettek ki. A nyugati országrészen - ahol eleve korszerűbb a kínálat - kb. 7-10 százalékkal többet lehet kérni a családi házakért, ha ilyen komplex felújítást végeznek el. A megemelt ár érdekes módon nem vezet hosszabb eladási időhöz, általában 6-8 hónap szükséges az értékesítéshez." - fűzte hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Forrás és további információ:ingatlanhirek.hu, Portfolio.hu

Hírek archivum