Nyomtatás
MFpartners

Sokan nem tudnak lakáshitelhez jutni

2022.04.29. Írta: Sajtóközlemény

A magyar alkalmazottak több, mint felének nem elegendő a fizetése arra, hogy egy manapság átlagos, 20 millió forintos lakáshitelt fel tudjon venni, a pénzük alig 16 milliós kölcsönre elég. A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a lakáshitel kamatemeléseknek köszönhetően az arány a következő hónapokban tovább romlik majd, ez pedig tovább szűkítheti az érintettek lehetőségét, hogy igényeiknek megfelelő lakást találjanak.

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) februári összegzése szerint a a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete éves szinten közel harmadával, bruttó 546 000 forintra nőtt, de ez egyszeri hatásoknak – döntően a fegyveres testületekben fizetett hathavi fizetésének megfelelő juttatásának, a fegyverpénznek köszönhető. Az egyszeri juttatások nélkül számolt bruttó átlagkereset 445 000 forint volt, ami csak 14,5 százalékkal magasabb összeg, mint amit egy átlagos magyar foglalkoztatott 2021. februárjában kapott.

A medián bruttó bér februárban alig több mint 378 ezer forint volt, ami 250 ezer forintnál kisebb nettó bért jelent – a foglalkoztatottak fele tehát ennél kevesebb pénzt vitt haza.

Az adatokat tovább bontva jól látható, hogy szakmánként drasztikusan eltérő keresetekkel találkozunk. 2021-ben például a légiforgalmi irányítók fizetése volt a legmagasabb, ők havonta átlagosan bruttó 1 975 693 forintot kaptak. A másik végletet a hivatalos besorolás szerint nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártók jelentik, akik 128 ezer forintos bruttóval zárták 2021-et. Ennyi pénzből aligha lehet úgy inniuk a kefekötőknek...

De a két véglet között is vannak szépen eltérések. A KSH adatai szerint

  • a szakorvosok 1,7 milliót,
  • a gépészmérnökök 762 ezret,
  • a meteorológusok 561 ezret,
  • a tűzoltók 479 ezret,
  • a középiskolai tanárok 454 ezret,
  • a bolti eladók 284 ezer forintos bruttó bért kaptak.

Persze ezek csak kiragadott példák a statisztikában szereplő béradatok közül, ráadásul az egyes állásokban ennél jóval magasabb fizetésekre is lehet példa. Már csak azért is, mert a hivatali idő a legtöbb munkahelyen számít - az 50 felettiek fizetése átlagosan 15 százalékkal magasabb, mint a 30 alattiaké.

Félmillió bruttó alatt az átlaghitelre sem elég a pénzed

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a keresetek alapvetően behatárolják a hitelképességet, ráadásul itt még durvább eltéréseket figyelhetünk meg. A kefekötőknél maradva, ők az MNB hitelfék szabályainak vállalható törlesztőrészlet szabályainak figyelembevételével 20 évre 7 százalékos kamat mellett maximum 5,4 milliós hitel felvételére jogosultak a money.hu számításai szerint. A sor másik felén lévő légiirányítók bére hasonló konstrukcióban 101 millió forintot meghaladó kölcsön felvételére nyújt fedezetet.

A fenti példáknál maradva

  • a szakorvosok átlagfizetése 87 milliós,
  • a gépészmérnököké 32 milliós kölcsön felvételére jó. (Ők azok, akik magasabb összegű, a fizetésük 60 százalékát kitevő hitelt igényelhetnek, tekintve, hogy nettó bérük meghaladja az 500 ezer forintot.)
  • a meteorológusok 24,
  • a tűzoltók 20,4
  • a középiskolai tanárok már csak 19,4,
  • míg a bolti eladók mindössze 12,1 milliós hitel felvételére jogosultak jövedelmük alapján.

A magyar alkalmazottak felének elérhetetlen az átlaghitel

A fentiekből azt láthatjuk, hogy miközben a bérek tekintetében 15-szörös a különbség a legjobban és a legkevésbé fizetett szakmák között, az adott munkát végző munkavállalók hitelvételi lehetőségeiben már közel 19-szeres az eltérés. A jelenlegi ingatlanárakat és a 20 milliót közelítő átlagos hitelösszegeket tekintve a money.hu szakértői szerint jól látható, hogy a magyar foglalkoztatottak fele – a bruttó 378 000 forintos medián bér alatt keresők – számára egyre inkább nehézzé válik a lakásvásárlás.

A medián bér ugyanis jelenleg 16,2 millió forintos kölcsönre elég.

Érdemes ezt összevetni a jelenlegi ingatlanárakkal. Ez az arány ráadásul a hitelkamatok folyamatos drágulása miatt még inkább romlani fog. Ez pedig tovább szűkítheti az érintettek lehetőségét, hogy igényeiknek megfelelő lakást találjanak.

Forrás: money.hu