Reményteli jelek a lakáspiacon

2023.05.16. Írta:

Bár a kereslet és az adásvételek száma jelentősen csökkent a lakáspiacon, az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma nem esett vissza drasztikusan, ez pedig arra utal, hogy sok vevőjelölt alig várja, hogy piacra lépjen - egyebek között ez derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A GKI negyedéves, a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak felmérése szerint is mutatkozik némi élénkülés a lakásvásárlásoknál.

A GKI felmérése szerint a lakást vásárolni vagy építeni biztosan, vagy valószínűleg szándékozó háztartások aránya 2022 negyedik negyedévében érte el az utóbbi időszak mélypontját. A felgyorsuló infláció, a rezsicsökkentés szabályainak módosítása miatti bizonytalanság és a korábbinál jóval magasabb hitelkamatok hatására a lakosság óvatosabbá vált.  Az idei év elején a kormányzat meghosszabbította a CSOK és a babaváró hitel hatályát, ezáltal nyitva maradt a kedvezőbb finanszírozás lehetősége a gyerekeseknek, illetve a gyerekeket vállalni szándékozóknak. Ezek az intézkedések pozitívan hatottak. A lakásvásárlási tervek áprilisban – hasonlóan januárhoz – enyhén élénkültek, bár az egy évvel korábbinál még így is kevésbé erőteljesek. A jelen felmérés során a válaszadó háztartások 2,2%-a biztosan, 5,7%-a valószínűleg vásárol vagy épít(tet) lakást a következő egy évben.

A lakosság lakásvásárlási és építési szándékai a következő egy évben, 2019-2023 (%)

Forrás: GKI felmérések

A lakásvásárlás iránt leginkább a 30 év alattiak érdeklődnek, körükben a biztosan vásárlók aránya 4,2%, míg a valószínűleg ezt tevőké 12,6%. A középgenerációk a mintaátlagnak megfelelő, míg az 50 év felettiek annál jóval szerényebb tervekről számoltak be. Budapesten továbbra is pezsgő maradhat a lakáspiac, az itt élők számoltak be a legmagasabb arányban lakásvásárlási tervekről. A másik végletet a kisvárosok jelentik, az itt élők készülnek legkisebb arányban lakásvásárlásra. A jövedelmi helyzet is nagyban befolyásolja a vásárlási szándékokat: minél magasabb a háztartások jövedelme, annál nagyobb arányban készülnek lakóingatlant vásárolni vagy építtetni.

*A jelen – 2023. áprilisi - megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Reményteli jelek

"A hosszú távú lakáspiaci adatok alapján az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma rendre a potenciális vevők számával mozog együtt. Míg az érdeklődések száma a tényleges adásvételekkel van szoros párhuzamban. Idén az eladó lakások iránti érdeklődések száma éves összevetésben 43 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma viszont stabilan tízmillió körül mozog, ami csupán 8 százalékos mérséklődést jelent tavalyhoz képest. Ezek alapján a potenciális lakásvásárlók még nem adták fel a reményt, és alig várják, hogy piacra léphessenek." - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A látogatások száma ugyanúgy növekedésnek indult a 2020-as koronavírus-járvány első hulláma idején, majd a lezárások feloldását követően a lakásvásárlási tranzakciók száma is dinamikus emelkedésnek indult. “Hasonló volt a helyzet 2021 első negyedévében is, amikor berobbant a piac a lakástámogatási rendszer 2020 októberében bejelentett bővítése miatt. Az ingatlan.com oldalán mért látogatások és érdeklődések számának alakulása tehát jól mutatja azt, hogy milyen irányba mozdul a lakáspiac.” - tette hozzá.

 

Összességében az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják, hogy piacra lépjenek. Ehhez elsősorban a mostaninál 3-4 százalékponttal alacsonyabb hitelkamatokra lenne szükség. A kamatok csökkenése hamarosan beindulhat, mert az inflációs nyomás enyhülni látszik és a gazdasági feltételek is javulnak. Emellett a kormányzati kommunikációból arra lehet következtetni, hogy változások lesznek az állami család- és lakástámogatási rendszerben, ami szintén segítheti majd a lakáspiaci élénkülést.

Forrás: GKI, Íingatlan.com

Hírek archivum