Pályázat budapesti épületek felújításának támogatására

2014.05.21. Írta:

Építészeti Értékvédelmi Támogatás 2014.

 A Támogatás célja olyan munkák elvégzésének a segítése, amelyek az épületnek olyan részeit, tartozékait, díszítéseit, általában olyan értékeit újítják fel, állítják vissza, amelyek a fővárosi védettség alá helyezést indokolttá tették.

A Támogatás célja hangsúlyozottan az eredeti részek felújítása, restaurálása, visszaállítása:

  • Kívülről látható, arculat-, utcakép-, településkép-meghatározó részek, mint - homlokzatok helyreállítása, színezése, valamint ezek tartozékai, díszítései - különleges építészeti értéket képviselő vagy az épület megjelenésében jelentős szerepet játszó nyílászáró, terasz, tető felújítása
  • kapuzat, kerítés, előtető restaurálása
  • Közintézmények esetében ezen felül iparművészeti, képzőművészeti, belsőépítészeti értékek, mint - kapualj, lépcsőház, udvar, belső közös terek, kertépítészeti elemek (szobor, csobogó, kerti pavilon), valamint ezek díszítései és tartozékai.

Különösen indokolt esetben, helyiségen belüli építészeti, iparművészeti, képzőművészeti tartozékok, berendezések.

A 37/2013. (V.10.) számú, Budapest főváros építészeti örökségének fővárosi helyi védelméről szólórendelet hatálya alá eső épületek tulajdonosai, használói pályázhatnak, mint építtetők.

A Támogatást pályázat útján lehet igénybe venni. A pályázat alapján vissza nem térítendő támogatás nyerhető el.

A Fővárosi Közgyűlés 11/2014. (III. 14.) rendelete által jóváhagyott 40.000.000 Ft keret vissza nem térítendő támogatásként hasznosítható. Az elnyert támogatást a pályázó a szerződéskötést és a szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítését követően kapja meg.

A pályázat elbírálása során előnyt élvez az a pályázó, aki közterületről látható, vagy közintézmény esetében nagyközönség számára is látogatható épületrész felújításához kér támogatást, valamint aki a megpályázott munka költségeiből nagyobb önrészt vállal. A támogatás mértéke függ a beérkezett pályázatok számától és azok minőségétől.

Az elnyert támogatás kizárólag építészeti érték felújítását, rekonstrukcióját hivatott támogatni. Az épületek megfelelő műszaki állapotban tartásához elengedhetetlenül fontos, a jókarbantartás körébe sorolható munkák elvégzését más források (önerő, egyéb pályázatok, stb.) bevonásával lehet megvalósítani. A Támogatás a tervezés, tervezői művezetés, felelős műszaki vezetés és műszaki ellenőri tevékenység költségeire nem használható fel. A támogatásra csak még meg nem valósult munkákkal lehet pályázni.

 

Pályázatok benyújtása

A pályázatokat 2014. szeptember 1-ig kell postán beküldeni a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályára.

 

További információk, valamint konzultációs lehetőség:

  • Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztálya
    Telefon: 327-1450
    1052 Budapest, Városház utca 9-11. III. emelet 372.

A teljes pályázati felhívás itt olvasható: budapest.hu

Hírek archivum