Ennyi lakásvásárló vett fel idén otthonteremtési támogatást

2024.07.09. Írta: Duna House

A Csok Plusz és a falusi csoki eddig 8 500 családnak jelentett segítséget ebben az évben - írja a Duna House.

Duna House és pénzügyi közvetítője, a Credipass legfrissebb adatai alapján, az év első 5 hónapjában a jelzáloghitelt igénylő magyar lakásvásárlók több, mint 32%-a használt valamilyen támogatott hitelt a lakásvásárláshoz. A Duna House Barométer becslése alapján május végéig 52 322 adásvételi szerződés zárult, a kormányzati adatok alapján ugyanezen időszak alatt 6 000 esetben igényelték a Csok Pluszt és 2 500-an a falusi csokot, amelyek összesen így az adásvételek 16%-ában, azaz minden hatodik ingatlanvásárlásban jelentettek segítséget.

A kormány legfrissebb adatai szerint, az idén januártól életbe lépő új Csok Plusz támogatott hitelre május végéig már mintegy 6 000 igénylés érkezett be, országos szinten, átlagosan 26 millió Ft hitelösszeg értékben – ezt támasztja alá a Credipass, a Duna House pénzügyi közvetítőjének statisztikája is, miszerint a cégnél az év első 5 hónapjában igényelt átlagos hitelösszeg a Csok Plusz esetén 25 millió Ft körül realizálódott. A Credipass adatai szerint legtöbben – az ügyfelek 65%-a – 2 gyermekre vette fel a támogatott hitelt, 25%-uk egy gyermekre, míg 10%-uk a 3 gyermekes támogatást választotta. A falusi csok esetében az átlagosan felvett hitelösszeg 8 millió forint volt.

„A Credipass elmúlt 5 hónapban gyűjtött adatai alapján ebben az időszakban a teljes beadott jelzáloghitel-állományhoz képest a támogatott lakáshitelek volumenének aránya 32% volt – ezen felül jelentős volt a nem csak lakásvásárlásra fordítható támogatott hitelek volumene is (mint pl. a Babaváró támogatás). A támogatott lakáshitelek között jelentős és kiemelt elem mind a Csok Plusz, mind a falusi csok, amelyek térnyerése egyértelműen tovább nőtt az utóbbi hónapokban, országos szinten is. – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A kormányzati kommunikáció azt is kiemelte: a Csok Pluszt igénylők 83%-a használt ingatlan vásárlására, 16%-a új ingatlan építésére vagy vásárlására, 1%-a pedig a meglévő otthonuk bővítésére kérte a támogatást. Ezzel párhuzamosan a falusi csok népszerűsége is növekedett: május végéig már mintegy 2 500-an igényelték a preferált kistelepüléseken elérhető támogatást. A családok 56%-a használt ingatlan korszerűsítéssel vagy bővítéssel egybekötött vásárlására, 36%-a a meglévő ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére, míg 7%-a új családi ház építésére vagy vásárlására, nyújtotta be kérelmét.

„Az első öt hónapról közölt kormányzati adatok megerősítik a Duna House várakozását, amely szerint a megújult otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően vélhetően 10-15 ezerrel több tranzakció zárulhat majd éves szinten a 2024-es ingatlanpiacon. Jelenleg azt látjuk: minden hatodik ingatlanvásárló az állami támogatások segítségével tesz szert saját otthonra, azaz óriási segítséget jelentenek ezek a konstrukciók az emberek lakáscéljainak megvalósításában.” – tette hozzá Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Forrás: Duna House

Hírek archivum