Öt éven belül milliókat költenének a lakásfelújításra a magyarok

2014.06.25. Írta:

A magyar lakosság 2013-ban optimistán nyilatkozott a lakás vagy a családi ház felújítása, bővítése kapcsán, de a tervek többsége a háztartások 68 százalékánál még a jövő zenéje – derült ki a Lindab friss kutatásából.

A többség idén már sokkal óvatosabban fogalmazza meg a terveit, 1 éven belül csak a lakosság alig ötöde lát esélyt átfogó renoválásra.

A következő években számos család tervez nagyszabású munkálatokat, 21 százalék a tető- és csatornarendszer felújításában, 29 százalék az otthon szigetelésében is gondolkodik. Mindezekre 48 százalék több mint 300 ezer forintot költene, de 17 százalék akár 1 millió forintot is fordítana otthona hosszú távú biztonságára, felújítására.

A 18-59 éves magyarok lakókörülményei nem változtak számottevően az elmúlt 1 év során: a lakosság 54 százaléka családi házban él (2013-ban 53 százalék), 84 százalékuk saját tulajdonú ingatlanban. Új lakóház építésére a lakosság 4 százalékánál került sor.

A magyarok 29 százaléka tavaly úgy nyilatkozott, hogy belefogna otthona felfrissítésébe, az elmúlt 12 hónapban egyelőre a háztartások 68 százalékánál nem történt előrelépés. Az elmúlt 1 évben a toplistát a beltéri munkálatok vezették (festés, konyha és fürdőszoba felújítás), a kültéri felújítások között pedig a képzeletbeli dobogó második fokán a tető felújításához kapcsolódó munkálatok állnak (15 százalék), a szigetelés után (23 százalék).

A felújítási hajlandóság a vidéki lakosságban tombolt a legerősebben az elmúlt 12 hónapban: a vidéki városlakók 27 százaléka, a falun élők 26 százaléka frissítette fel a családi fészket. A budapestiek rosszul szerepelnek országos összehasonlításban, a fővárosi háztartások mindössze 17 százalékában került sor a lakás vagy a ház felújítására.

A magyarok óvatosan fogalmazzák meg a jövőbeli terveiket, s noha a lakosság fele tervez felújítást, csak alig egyötödük kezdene bele a munkálatokba rövid időn, 1 éven belül. Az újépítések várható aránya 5 éven belül is igen alacsony lesz, mindössze a népesség 6 százaléka számít arra, hogy újonnan épített otthonba költözhet; a lakosság domináns hányada (89 százalék) csak felújításban gondolkodik.

A hitelre továbbra is csak másodlagos megoldásként tekintenek a magyarok, 55 százalékuk elsősorban a saját megtakarításait fordítaná felújításokra. 48 százalékuk 300 ezer forintnál is többet szánna az otthona megszépítésére, de 17 százalékuk jóval magasabb összeget, akár 500 ezer – 1 millió forintot is költene a nagyobb, komplexebb felújítási munkálatokra.

 Forrás: vg.hu

Hírek archivum