Óriási a fluktuáció az építőiparban

2018.10.24. Írta:

Töretlenül gyorsul az építőipar, 2018 harmadik negyedévében 1243 céget alapítottak az ágazatban. Ugyanakkor több mint 2000 cég ellen indult végrehajtás, és sokaknak vannak fizetési nehézségeik - derült ki az Opten közleményéből.

Mind a termelési, mind a cégalapítási számok tovább javultak 2018 harmadik negyedévében az építőiparban. A három hónap alatt összesen 1243 új cég jött létre, amely 25 százalékkal meghaladja a szintén magas előző évi bázist.

Az építőipari cégek száma így már az 51 ezret közelíti. A vállalkozások mellett az ágazatban jelen van mintegy 44 ezer egyéni vállalkozó is. A cégek megugró számát elsősorban a termelés felfutása okozza. Júliusban 38, augusztusban 24 százalékkal volt magasabb a termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Mindehhez társul az építőipar általánosan magas cégfluktuációs szintje. A magas cégalapítások mellett a cégtörlések is rendkívül magasan állnak. 2018 harmadik negyedévében 1002 építőipari vállalkozás szűnt meg. Az új szereplők 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, így jelentős szerepcsere nincs az ágazatban, de mégis tömegével szűnnek meg és alakulnak vállalkozások.

A három hónap alatt közel 2300 építőipari vállalkozás ellen indult végrehajtás, tehát az ágazati szereplők 5 százalékának igen komoly fizetési nehézségei vannak. Mivel az ágazatban a beruházási láncok igen hosszúak is tudnak lenni, így valójában a fizetési problémák valamilyen szinten az ágazat jelentős részére kihatnak. Még akkor is, ha végrehajtásokig vagy felszámolásig nem is jut el egy-egy történet.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedévi értéke az építőiparban átlagosan 18-19 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megye produkálta.

Hírek archivum