Önkormányzati bérlakásépítési programot índít a cseh kormány

2023.04.18. Írta: Property Forum

A cseh kormány 800 millió cseh korona (34,27 millió EUR) biztosítását hagyta jóvá egy bérlakásépítést támogató programhoz. A pénz nagy részét önkormányzatok kapják, de olyan magánbefektetők is hozzájuthatnak, akik az önkormányzattal együttműködve építenek lakásokat – idézi Ivan Bartoš cseh miniszterelnök-helyettest, regionális fejlesztési minisztert a Property Forum.

Ivan Bartoš elmondta, hogy 500 millió koronát (21,42 millió EUR) kapnak az önkormányzatok, de további pénzeket kaphatnak jogi személyek, például jótékonysági szervezetek is. A támogatást a magánbefektetők akkor kaphatják meg, ha az építkezésben együttműködnek az önkormányzatokkal, és a megépített lakások legalább egynegyedét az önkormányzatok használatába adják. "Az önkormányzatok is részesülnek a magánbefektetők által támogatott projektekből. Ebben az esetben az önkormányzatok határozhatják meg, hogy a lakások legalább egynegyedét kinek adják majd bérbe. A jövőben jelentősen erősíteni szeretnénk a hasonló együttműködést az önkormányzatok és a magánszektor között" - mondta Bartoš.

A támogatásból épített lakásokat a helyi viszonyok között szokásos áron kell majd kínálni, hogy elkerüljék a lakásárak további emelkedését. Ezeket elsősorban olyan emberek kaphatják majd, akik az adott településen nehezen jutnak piaci árú ingatlanhoz, és nincs más lakhatási lehetőségük. A támogatás két részből áll majd: egy legfeljebb 25 százalékos támogatásból és egy kedvező hitelből. A teljes összeg elérheti a költségek akár 90 százalékát is. A pénz fokozatosan kerül vissza a rendszerbe, és támogatja a további építkezéseket.

Bartoš azt is elmondta, hogy a bérlakások támogatásának is azt kell szolgálnia, hogy Csehországban növekedjen az arányuk. Jelenleg - mint mondta - ez körülbelül 20 százalékos, míg a saját tulajdonú lakások 80 százalékos arányt képviselnek. A két lakástípus arányának közelítése a megfizethető árak elérését is segítené – mondta.

Forrás: Property Forum

Hírek archivum