Olcsóbb lakásbérlést és felújítási pályázatokat ígér Falus Ferenc a budapestieknek

2014.09.05. Írta:

Egységes szabályok alapján tennék olcsóbbá a lakásbérleti rendszert, valamint létrehoznának egy alapot, amely a közüzemi díjhátralékosokat segítené, és újraindítanák a társasház-felújítási pályázatokat – ezek a Falus Ferenc, a baloldal főpolgármester-jelöltje lakhatási programjának legfontosabb elemei.

A Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM és az MSZP közös főpolgármester-jelöltje ma mutatta be választási programját a sajtónak.

Olcsóbb lakhatás

A program lakhatási fejezetének élén szerepel fiatalok lakáshoz jutásának segítése. Ezt elsősorban – összhangban számos szakmai és civil szervezet javaslatával – a lakásbérlés szabályainak egységes átalakítása, valamint célzott ösztönzők bevezetésével érnék el. Mind a magántulajdonban, mind a közösségi tulajdonban lévő lakásokat bevonnák a programba, így biztosítva a mainál alacsonyabb bérleti díjakat. Hatékonyabban védenék a lakásukat kiadókat is.

A számláikat nehezen fizetők átmeneti segítésére újraélesztenék a Hálózat Alapítványt, amelynek támogatásával a közüzemi díjtartozást felhalmozók esélyt kapnának arra, hogy maguk javítsanak helyzetükön, elkerülve a kilakoltatást, a közművekről való lekapcsolást.

Felújítás, energetikai korszerűsítés

A lakhatási kiadások csökkentése érdekében újraindítanák társasház-felújítási és a panel-rehabilitációs programokat. Cél, hogy a panelépületek komplex felújításával, energetikai korszerűsítésével legalább 60 százalékos energia-megtakarítás legyen elérhető.

A program hangsúlyozza, hogy „a Fővárosi Önkormányzatnak a felújítások szervezőjévé kell válnia, garantálnia kell a felújítás minőségét és a felújítások költségét. A lakosság számára biztosítani kell a kedvező törlesztési lehetőséget, és hogy önrész nélkül is részt vehessenek a programban."

Visszaállítanák és támogatják a társasház-felújítási alapot, és arra ösztönöznék az kerületi önkormányzatokat, hogy ők is biztosítsanak hasonló forrásokat a felújítási, energetikai korszerűsítési munkálatokra. Előírnák, hogy a fővárosi pályázati alapból támogatott felújítási munkákra kizárólag budapesti bejegyzésű kisvállalkozók, egyéni vállalkozók dolgozhassanak.

A régi építésű családi házak tulajdonosait sem felejtették ki, ők is részesülnének az energetikai korszerűsítési támogatásokból.

Zöldülő középületek

A középületeket energetikailag korszerűsítenék, s lehetőség szerint minél több épület zöld homlokzatot is kapna.

Falus Ferenc hangsúlyozta, hogy olyan átlátható önkormányzatot akar teremteni, amelynek működése megismerhető a nyilvánosság számára, gazdálkodása pedig számonkérhető.

Hírek archivum