Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Októbertől jön a zöld hitel, mellé a kamatmentes csok-kölcsön

2021.09.21. Írta: Sajtóhír

Októberben elindul a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja - amelyben legfeljebb 70 millió forint, 2,5 százalékos kamatozású hitel igényelhető energiatakarékos otthon építése esetén - és az ehhez kapcsolódó kamatmentes, zöld csok-kölcsön - erősítette meg Novák Katalin családügyi miniszter. A jövő héten életbe lép ugyanis az a rendelet is, mely szerint az MNB zöld hitelét felvevők kamatmentesen kapják a csok-kölcsönt.

Tehát, azok, akik felveszik a csokot, és energetikai szempontból megfelelő házat építve, vagy lakást vásárolva október 4-től kezdve felveszik az MNB Zöld Otthon Programjának kamattámogatott hitelét, azok 3%-os kamat helyett kamatmentesen kaphatják meg a két gyermet után 10, három gyermek után 15 millió forintos csok-kölcsöt.

A családok így tovűbbi mintegy 10 ezer forintot faraghatnak le a lakáshitelük havi törleszőrészletéből.

Íme a részletek az MNB zöld hiteléről:

A hitel új építésű lakás vásárlására, építésre vagy meglévő zöld hitel kiváltására fordítható.

1. Új lakás vásárlásnál elvárás, hogy olyan gazdálkodó szervezettől vegye meg a lakást a hiteligénylő, amely értékesítés céljára építi, építteti a lakást, és az első ízben lett értékesítve.

Gépkocsitároló, tároló is finanszírozható a kölcsönből, amennyiben azonos helyrajzi számon van a lakással. Több lakásos lakóépület esetében elvárás, hogy azonos telken legyen a lakóépülettel.

2. Építésnek minősül:

  • Építési telek vásárlására és azon új lakás építésére nyújtott hitel.
  • Meglévő építési telken történő építkezés megfinanszírozása.
  • Használatbavételi engedéllyel nem rendelkező – félkész – lakóingatlan megvásárlása és befejezésének megfinanszírozása.

Az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie legalább a „BB” minősítést, azaz közel nullás energiaigényűnek kell lennie. Vagyis legalább 25 százalékban megújuló forrásból kell biztosítani a ház energiafelhasználását. Emellett a ház primer energiaigényének 81-100 kWh/m2/év közé kell esnie. Az ingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet

3. Kiváltási célra is lehet fordítani a kölcsönt, de csak korábban folyósított zöld lakáshitelt lehet rendezni az új kölcsönből. (Vagyis korábban meglévő normál piaci, támogatott lakáshiteleket nem lehet kiváltani a konstrukcióból.)

További feltételek:

  • A zöld hitel maximális összege 70 millió forint. Amennyiben valaki csok-hitelt is igényel mellé, akkor viszont a kettő összegének kell beleférnie a 70 millió forintos limitbe.
  • A kölcsön futamideje legfeljebb 25 év lehet. (Amennyiben egy korábban igényelt zöld hitelt váltana ki az adós vele, akkor az új hitel lejárata nem haladhatja meg az eredeti kölcsön igénylésétől számított 25 évet.)
  • A hitel kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet.
  • A bank felszámíthat 0,75 százalék mértékű folyósítási díjat, ennek összege azonban nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.
  • A kölcsön előtörlesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot. (Lejáró ltp szerződésből díjmentes az előtörlesztés.)
  • A kölcsönhöz természetesen kapcsolódhatnak harmadik félnek felszámítható díjak. Ilyen például a közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés vagy éppen az értékbecslés díja.
  • Egyéb díjat, költséget azonban a pénzintézet nem fizettethet meg.
  • Egy kölcsönnek legfeljebb négy adósa lehet. Jellemzően a főadós mellett bekerülhetnek az ügyletbe még társigénylők: adós házastársa, más jövedelmével felelő személy és a lakásban tulajdonrészt szerző személyek.
  • Egy személy kizárólag egy hitelnek lehet az adósa, néhány kivétellel.
  • Az adós tulajdonába kell kerülnie a lakásnak.
  • A tulajdonosnak legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban szükséges élnie.
  • A bank hitelbírálati szabályainak is meg kell felelnie az igénylőnek.

További részletek a Terméktájékoztatóban.

 

Hírek archivum