EBI Építésaktivitási Jelentés 2021 Q2

Nyugat-Magyarországon épül a társasházak csaknem háromnegyede

2021.09.02. Írta:

A megelőző negyedéveket jellemző viszonylagos stagnálás után 2021 második negyedévében jelentősen nőtt az Aktivitás-Kezdési mutató az építőiparban – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Utoljára 2018 első három hónapjában indultak el magasabb értékben kivitelezések egy negyedév alatt. 2021 első félévében így összesen 1398 milliárd forint értékben léptek építési fázisba beruházások, ami jelentős 20 illetve 18 százalékos növekedést jelent az előző két év ugyanezen időszakának értékeihez képest.

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 2. negyedév)

Erősödő nem lakáscélú magasépítési aktivitás

2021 második három hónapjában tovább nőtt az Aktivitás-Kezdési mutató az év első három hónapjához képest a magasépítési szektorban. Összesen 558 milliárd forint értékben indultak építkezések ezen a részpiacon, ami az utóbbi évek legmagasabb negyedéves összegét jelentette. A magas első és második negyedéves számoknak köszönhetően a január és június között elindított kivitelezési munkák összértéke 19%-os növekedést mutatott 2020 első félévéhez képest, míg 2019 azonos időszakával összehasonlítva 34 százalékos bővülés volt mérhető.

A magasépítéseken belül növekedett a nem lakáscélú magasépítések első féléves Aktivitás-Kezdési mutatója, amely 25 százalékkal volt magasabb az előző év első félévében tapasztaltnál. 

Visszaesés a társasházi lakásépítési piacon

2021 első negyedévének, előző negyedévekhez képesti kiugróan magas Aktivitás-Kezdési értéke után a második negyedévi adat jelentős csökkenést mutatott a társasházi lakásépítési piacon. Az első féléves érték így összességében valamivel alacsonyabb, mint a 2020-as év ugyanezen időszakában.

2021. január 1-től ismét 5 százalékos áfa mellett lehet értékesíteni az új lakásokat, amely kedvezményes áfakulcs a 2022. december 31-ig jogerős építési engedélyt szerző, és 2026. december 31-ig értékesítésre kerülő lakásokra vonatkozik. Az év elején tapasztalt magasabb összegű kivitelezés indítás nem meglepő, a korábban a 27 százalékos áfakulcs miatt fiókokban maradt terveket most az ismét csökkenő áfa miatt a fejlesztők már el tudták indítani, ami hozzájárulhatott az Aktivitás-Kezdés számok megugrásához. Ugyanakkor a tavaly ősszel bejelentett áfaváltozásra még kevés ideje volt reagálni a beruházóknak, egy-egy teljesen új projekt terveztetése és engedélyeztetése hosszabb időt vehet igénybe. Ennek hatására az építés tényleges indítása így kitolódhat, ami részben magyarázhatja a második negyedéves gyengébb számokat. Mivel az idei év első félévében már látszott a KSH számai alapján az építési engedélyek számának emelkedése a tavalyi évhez képest, így várhatóan ennek határására a jövőben a társasházi lakásépítések esetében is lehet az Aktivitás-Kezdés mutató növekedésére számítani. A lakásépítési piac számára ráadásul kedvezően hathat az ősszel érkező „zöld” hitel, valamint a korszerű újépítésű ingatlanokhoz igényelhető kamatmentes CSOK-hitel is, ami növelheti a keresletet az újépítésű ingatlanok iránt.

Az év második 3 hónapjában csökkent az első negyedévhez képest a társasházi lakásépítések esetében az Aktivitás-Befejezési mutató, ami összefügghet az építkezések csúszásával, a következő időszakokban ugyanis még jelentős értékben várható társasházi új lakások átadása. Az év első felében összesen 138 milliárd forint értékben fejeződtek be projektek.

Az adott időszakban elkezdett és befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg, folyóáron. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 2. negyedév)

A 2021-es év első felében megkezdett társasházi lakásépítési kivitelezések összértékének közel háromnegyede Közép-Magyarországhoz köthető, ez azonban főként az első negyedév magas számainak köszönhető, az egyébként is gyengén sikerült második negyedévben az elindult építkezések aránya kisebb mértékben haladta meg az előző évek szintjét Közép-Magyarország esetében. A nyugati- és keleti régiók részesedése jóval alacsonyabb volt az első félévben a korábbi években tapasztalhatónál, a legkisebb arányban a keleti régiókban indultak társasházi lakásépítési projektek.

A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 2. negyedév)

Új lendület a mélyépítésekben

A mélyépítési szektor Aktivitás-Kezdési mutatója 2021 második negyedévében jókora növekedést mutatott az év első három hónapjához viszonyítva, és az elmúlt negyedéveket vizsgálva is a legmagasabb összegnek számított – derül ki az EBI Építésaktvitási Jelentésből. 2021 első hat hónapjában összesen 423 milliárd forint értékben léptek építési fázisba beruházások. A mélyépítéseken belül mind az út-és vasútépítési, mind a nem út-és vasútépítési részpiacon jelentős növekedés látszott a második negyedévi adatokban az év első három hónapjához viszonyítva.

Nyugat-Magyarországon indult sok kivitelezés

A 2021 első félévében megkezdett kivitelezési munkák összértékének aránya a Nyugati régiókban volt a legmagasabb (39%), ami több, mint 10 százalékponttal múlja felül a terület korábbi években megfigyelt átlagos részesedését. Ezzel párhuzamosan az idei első 6 hónapban alacsonyabb volt mind a keleti, mind a közép-magyarországi régiókban elindított építkezések részaránya a korábbi évekhez képest. A legalacsonyabb részesedéssel Kelet-Magyarország rendelkezett, 27 százalékkal.

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 2. negyedév)

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021 Q2

Hírek archivum