Nyár elején indulhatnak az új EU-s pályázatok

2014.01.31. Írta:

Egyszerűsítik az uniós pénzosztási rendszert, ez a „pályázati rendszer rezsicsökkentése” – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen olvasható az Origon.

A kormány februárban benyújtja az Európai Bizottságnak a 2014-2020 időszak európai uniós fejlesztési forrásainak felhasználásáról szóló partnerségi megállapodást, márciusban pedig a pénzelosztást konkretizáló operatív programokat.

2014. június-július fordulóján jelenhetnek meg az első pályázatok. A minisztériumok negyedévente nyilvánosságra hozzák majd a pályázati ütemtervet, így tervezhetőbbek lesznek a pályázatok.

A közcélú fejlesztéseknél nem lesz pályázat, és a kis összegű támogatásokat a cégeknek is automatikusan fizethetik. Csepreghy Nándor szerint lehet majd egy összeghatár, amely alatt a pályázó automatikusan megkapja a támogatást, ha egyébként a feltételeknek megfelel. 

A pályázati rendszer egyszerűbb lesz. Megszűnik a papíros beadás, és összekötik az állami adatbázisokat, hogy kevesebb adatot kelljen megadni. Így nem kell majd telekkönyvi kivonatot vagy nullás adóigazolást kérni, mert azt automatikusan kiolvashatják az adatbázisból.

A pályázatírók költsége már nem lesz elszámolható a pályázati forrás terhére. Csepreghy szerint a támogatás átlagosan 10-12 százaléka került eddig a pályázatírókhoz, most azonban a pályázó maga dönti el, hogy kifizeti-e a pályázatírót, vagy a Széchenyi Programiroda ingyenes állami szolgáltatását veszi igénybe.

További részletek itt.

Forrás: Origo, PályázatMenedzser

 

Hírek archivum