Pixabay

Nincs megállás a lakáshitelezésben

2021.08.04. Írta:

Júniusban annyi lakáshitelt vettek fel a magyarok, mint korábban egy év alatt. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2021 júniusában a pénzintézetek 136,4 milliárd forint értékben helyeztek ki lakáshitelt ügyfeleik számára. Ez minden idők legnagyobb kihelyezése.

Eddig a rekordot az idei év május hónapja tartotta 120,4 milliárd forinttal. A rekord nagyságát jól mutatja, hogy 2013-ban egész évben alig haladta meg a 121,3 milliárd forintot a lakáshitel-kihelyezés a piacon, írja a money.hu legújabb elemzésében. Nyolc éve egy év alatt helyeztek ki a bankok annyi lakáshitelt, mint idén tavasszal egy-egy hónapban.

A március óta tartó rekord döntögetés eredményeképpen a bankok által kihelyezett lakáshitelek összege az első hat hónap alatt megközelítette a 600 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy több mint harmadával nagyobb összeget vettek fel a bankoktól az ügyfelek, mint 2020-ban. Azt, hogy a lakáshitel piac nem csak a pandémiás évvel összevetve mutat kiváló adatokat, azt jól mutatja, hogy az év első hat hónapjában már 31 százalékkal több hitelt vettek fel honfitársaink, mint a 2019-es, korábbi rekordév első hat hónapjában.

Ahogy a money.hu júniusi és júliusi elemzéseiben jeleztük, a banki verseny júniusban még egyértelműen eltérítette a kamatokat, s csak mérsékelten érződtek a piaci kamatemelési várakozások az árazásban. Bár a hónapban az ügyfeleknek folyósított összes lakáshitel átlagkamata 16 bázisponttal, 4,13 százalékra emelkedett, s a 2021 áprilisi mélypontot jelentő 3,93 százalékhoz képest már 0,2 százalékponttal magasabb átlagszinten lehetett hitelt felvenni a piacon, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által mért drágulás nem mindenhol volt egyértelmű.

Forrás és további részletek: Realista

Hírek archivum