Nyomtatás
VELUX

Nem mindegy, hogyan hűtjük a lakást a nyári forróságban

2023.05.24. Írta: VELUX Cégcsoport

Legyen szó az ökológiai lábnyom csökkentéséről, az energiafelhasználás tudatosabb kezeléséről, vagy egyszerűen csak arról, hogy valahogy átvészeljük a forró nyári hónapokat, számos megoldás eszükbe juthat, hogy lehűtsük otthonunkat. Amennyiben a megfelelő módszert választjuk, hatékonyan csökkenthetjük a beltéri hőmérsékletet, de nem érdemes olyan megoldásokkal próbálkozni, amelyek vagy haszontalanok, vagy egyenesen veszélyesek lehetnek.

Ahogy a hőmérő higanyszála emelkedni kezd, és az egyre kellemetlenebb meleg nehezíti az alvást, a munkát, vagy egyszerűen csak az életet, sokan kreatív megoldásokkal rukkolnak elő annak érdekében, hogy kicsit lehűtsék magukat. Az internetet böngészve gyorsan olyan javaslatokba botlik az ember, amelyek jégkockákkal, hideg párásítással, nedves lepedőkkel vagy más házi praktikákkal próbálják csökkenteni az otthoni hőmérsékletet. Bár ezek közül néhány elméletben jól hangzik, a megvalósítás során vizes foltokat, fagyási sérüléseket, penészedést, magasabb energiaszámlát és az elektronikai berendezések meghibásodását hamarabb okozzák, mint a vágyott enyhülést.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legjobb módja annak, hogy a lakás hűvös maradjon, az az, ha eleve megakadályozzuk a túlmelegedést. Sokan gondolják úgy, hogy a leghatékonyabb megoldást az jelenti, ha az összes ablakukat zárva tartják, hogy a forró nyári levegő ne juthasson be, azonban a szellőztetés a korai reggeli és a hűvösebb éjszakai órákban segíthet felfrissíteni a szoba levegőjét. Napközben pedig érdemes megakadályozni a napsugarak bejutását, bár ez kevésbé egyszerű feladat, mint elsőre tűnik.

A lakásba bejutó hő blokkolása vagy szabályozása hasznos módszer lehet a hőmérséklet csökkentésére és a komfortérzet javítására. A VELUX hővédő rolók akár 76%-kal csökkentik a napsugarakból érkező hőt, és a tetőtéri szobákat kellemes hőmérsékleten tartják még a forró nyári napokon is. Mivel áttetszőek, ehhez az eredményhez nem kell lemondani sem a kilátásról, sem a napfényről.

A redőnyök akár 93%-kal is csökkenthetik a nyílászárókon át bejutó hőt. Biztonságot nyújtanak a napfény és a kíváncsi tekintetek ellen, ráadásul könnyen, néhány perc alatt felszerelhetők, így a felhelyezésük szinte könnyebb, mint néhány kevésbé hatékony házi praktika kivitelezése. Annak érdekében, hogy megelőzzük otthonunk túlmelegedését, biztonságos és hatékony megoldásokat érdemes választani, amelyektől az valóban kellemesebb hellyé válik, és nem érdemes fölöslegesen kevésbé hatékony „házibarkács” projektekkel izzadni.

Abban az esetben, ha szeretnénk a természetet is becsempészni otthonunkba, akkor a VELUX Nature Kollekció árnyékolók jelentik a tökéletes megoldást. Ezek az árnyékolók nemcsak a fényszabályozást teszik lehetővé, de főként újrahasznosított anyagokból készülnek, ami 50%-kal csökkenti az árnyékolók karbonlábnyomát más kollekciókhoz képest. A Nature Kollekció a természet békéjéből és nyugalmából inspirálódik, lehetővé téve, hogy megnyugtató és lágy árnyalatokkal dekoráljuk a lakást.

Az árnyékolók 8 új színben érhetők el, beleértve 4 fényzáró és 4 fényáteresztő lehetőséget, így kiválasztható a legmegfelelőbb fényáteresztési szint, és a saját igények szerint szabályozható a bejutó napfény mennyisége. Az egyszerű telepítéssel és működtetéssel a VELUX Nature Kollekció árnyékolók természetes választást jelentenek a kényelem és fenntarthatóság megteremtéséhez.

A VELUX hővédelmi megoldásaival kapcsolatos további tudnivalók az alábbi linken elérhetők:
https://www.velux.hu/termekvalasztek/tetoablakarnyekolok/hovedelem-fenyszabalyozas/hovedelem-fenyszabalyozas-pr?utm_source=Press_PRVelux&utm_medium=display&utm_campaign=heat_protection_local-base 

Forrás: VELUX Cégcsoport