Szentiváni János / igylakunk.hu

Nem csökken a panelek népszerűsége

2023.02.07. Írta: Duna House

Épülésükkor csodának, később szitokszónak számítottak, a pandémia ideje alatt pedig a megváltozott vásárlói szokások miatt váltak mellőzötté a házgyári lakások a lakáspiacon. A 2022 óta újra reneszánszát élő ingatlantípus erőssége a „rezsivédett” címkével együtt tovább növekedett, amelynek köszönhetően a lassuló piaci körülmények ellenére is gyorsan és jó áron találtak új tulajdonosra a lakótelepi otthonok a Duna House értékesítési adatai szerint.

„A rezsicsökkentés kivezetése óta felértékelődött a házgyári lakások fontossága mind a vidéki, mind a fővárosi ingatlanpiacon. A kiszámítható fenntartási költségük miatt egyre kedveltebb házgyári lakások értékesítési ideje a gyengébb második félévben sem emelkedett, a Duna House 2022-es negyedik negyedéves adatai alapján átlagosan 2 hónapnál kevesebb időre volt szükség a sikeres tranzakciózárásig régiótól függetlenül.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Bár a dráguló hitellehetőségek és a gazdasági bizonytalanságok ellenére az ingatlanpiaci kereslet az év végére lefeleződött, a rezsivédett panellakások iránti kereslet azonban továbbra is kitart.

„A fővárosi lakótelepeken a tavalyi év adatai alapján a 2021-es év átlagos négyzetméteráraihoz képest 19-54 százalékpontos áremelkedés tapasztalható. A Duna House Barométer negyedik negyedéves panel árindexei azonban már az árak rendeződését mutatják a keleti és nyugati országrészben, míg a fővárosban nominál értéken a második negyedéves érték fölött zárta az évet a mutató.” – folytatta a szakértő.

A 2021-es árszinthez képest a legnagyobb mértékben a Bécsi úti (54%), az újpalotai (40%) és a gazdagréti lakótelep lakásainak négyzetméterárai drágultak, az itt meghirdetett ingatlanok végső ára 38 százalékponttal emelkedett. A tavalyi év során a Fehérvári úti lakótelepen költöttek a legtöbbet a vásárlók, itt átlagosan majdnem 900 ezer forintra rúgott az ár négyzetméterenként a Duna House tranzakciós adatai szerint, míg 2021-ben 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre ezen a területen. Közel azonos árakon juthattak a vásárlók panellakáshoz Gazdagréten, míg a Bécsi úton és Vizafogón az átlagos négyzetméterárak 805-850 ezer forint között alakultak. Ár szempontjából Havanna és Óhegy jelenti a legjobb befektetést, ezeken a területeken 571-607 ezer forintos négyzetméteráron is megoldható az otthonteremtés. Népszerűség tekintetében az tavalyi év első félévéhez képest átrendeződött a lista, Újpalota és Újpest mellett a Füredi úti lakótelepen kínált lakások voltak a legkeresettebbek az év második felében.

A legmagasabb eladási árú panellakásokat 2022-ben Budapest III. kerületében értékesítették a Duna House kollégái, ahol több ízben 60 millió forintos vételár felett zárult a tranzakció. A négyzetméterárak tekintetében 2022-ben már a milliós négyzetméterárat meghaladó kategória sem meglepő a panellakások között sem, egy 36 négyzetméteres, jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben, 39 millió forintért kelt el.

Forrás: Duna House

 

Hírek archivum