Nem csökken a feketemunka az építőiparban - így lehetne leszorítani

2024.05.13. Írta: Economix

Az építőipar hosszú idő óta "kitűnik" a feketén foglalkoztatottak számával, s ez különösen a lakosság részére végzett munkáknál jellemző, a mikro- és kisvállalkozói körben. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke arról beszélt az Economixnak, hogyan lehetne javítani ezen a helyzeten.

Az ÉVOSZ becslései szerint a teljes építőiparon belül 40 ezer lehet a feketén foglalkoztatottak száma, 2023-ban 25 és 23 százalék körül volt az arány. A Szakszövetség tapasztalatai alapján arányában az építőiparban a legtöbb fekete foglalkoztatás a lakosság részére, számla nélkül végzett munkáknál fordul elő. Ez jellemzően a mikro- és kisvállalkozói kört érinti.

Elsősorban segédmunkást és betanított munkást foglalkoztatnak bejelentés nélkül, míg a szakmunkásokat és a mérnököket a rendezett munkaügyi kapcsolatokkal is igyekeznek a vállalkozások maguknál tartani. a cégek, A vállalkozók a közterheken spórolnak a be nem jelentett dolgozókkal, a számla nélküli tevékenységgel, az emberek pedig minél olcsóbban szeretnék megúszni az építőipari munkákat és általában nem ragaszkodnak a számlához, még akkor sem, ha ezzel a garanciát is elveszítik.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke az Economixnak elmondta: a lakosság számára végzett építőipari munkák kapcsán a tapasztalatok arról árulkodnak, hogy minél kisebb egy szervezet, annál inkább számítani lehet a szerződés nélküli munkavégzésre. Holott az írásos szerződés hiánya a felek, a partnerek közös felelőssége, és a szerződés nélküli munkavégzésre nyugodtan lehet használni a felületességet, mint jelzőt.

A számítások szerint a lakosság évente 200 milliárd forintot fizet ki az ilyen jellegű munkálatokra, és ennek következtében a költségvetés évi 75 milliárd forinttól esik el.

Jó megoldás lehetne az előszűrt ellenőrzési rendszer, ha elég következetesen alkalmaznák, hiszen a bérek, az áfa, a forgalom adatok elemzésével a legnagyobb szélsőségek kiszűrhetőek lennének. Önmagában a jogszabály elrendelte Üvegkapu-rendszer sem elég.

Az ÉVOSZ javaslata az ösztönzés irányába mutat, és olyan helyzetet kíván teremteni, hogy a megrendelőnek egyszerűen ne legyen érdeke a feketemunka. Az állami kdvezmények esetében, mint az otthonfelújítási támogatások, vagy a falusi csokesetében mindent legálisan kell megcsináltatni, hiszen az utófinanszírozáshoz be kell mutatni a számlákat. A megrendelőnek minden támogatással el kell tudni számolni, igazolnia kell, hogy az adott napon, adott munkán ki dolgozott, és hogy valóban azt a munkát végeztették el, amire a támogatást kapják..

Forrás Economix

Hírek archivum