Nyomtatás

Nagyon sokan érdeklődnek az otthonfelújítási kölcsön iránt

2022.10.31. Írta: sajtóhír

A csalad.hu oldalon tavaly december óta működik a Családtámogatási Kalkulátor azzal a céllal, hogy közérthető és hiteles tájékoztatást nyújtson az egyes családtámogatási formákról. A Családbarát Magyarország Központ legújabb kutatásából kiderül ki és milyen céllal használják leggyakrabban a szolgáltatást.

Annus Gábor, a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója a csalad.hu-nak elmondta, hogy a Családtámogatási kalkulátor látogatóinak 70%-a házas, és kétharmaduknak van saját lakóingatlana. A 2021. december és 2022. május közötti időszakot vizsgálva kiderült, hogy a 26-35 év és 36-45 év közötti fiatal középkorúak keresték fel a legnagyobb arányban a kalkulátort, valamint, hogy az egy- és kétgyermekes háztartások teszik ki a felhasználók átlagosan a kétharmadát minden hónapban.

A 2021. december és 2022. május közötti időszakban összesen 151 562 keresés történt a csalad.hu oldalán található Családtámogatási Kalkulátoron. A havi adatok annak megfelelően is változtak, hogy éppen aktuálisan melyik támogatás volt elérhető, vagy éppen újonnan bevezetett – 2021 decemberében a családi adókedvezmények és az SZJA visszatérítés támogatások voltak a legnépszerűbbek, míg májusra az ingatlanvásárláshoz-, felújításhoz kapcsolódó kategóriák kerültek előre.  

– A legnépszerűbb támogatási formák az ingatlanvásárláshoz, illetve felújításhoz kapcsolódnak: a CSOK, falusi CSOK, valamint az otthonfelújítási kölcsön és támogatás címszavak adták az összes keresés 37%-át. Ehhez hasonló nagyságrendben kattintottak az olvasók a családi adó- és járulékkedvezmény, valamint az SZJA visszatérítés kategóriákra.  A vizsgált összes hónapban kimagasló helyet ért el az otthonfelújítási kölcsön, támogatás, a vizsgált fél év során 4 hónapban az első helyen végzett a találati rangsorban. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon a rendszerváltást követően a bérlakásrendszer gyakorlatilag megszűnt, vagy legalábbis nagyon alacsony szinten van, ezzel szemben a saját ingatlan komoly értéknek számít, így érthető, hogy a saját ingatlannal rendelkezők keresték fel nagyobb arányban a honlapot. Arról nem beszélve, hogy hazánkban a lakások jelentős részének az állapota, különösen a régebbi építésű ingatlanoknál, sok kívánnivalót hagy maga után, és most nem csak az energetikai korszerűsítés szükségességére gondolok. Az otthonfelújítási támogatás ebből a szempontból nagyon „betalált”: nem véletlen, hogy ennyire népszerű, merthogy erre vélhetően nagy szükség volt, és van.  - mondta el Annus Gábor.

Forrás: csalad.hu