Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Módosultak a CSOK szabályai

2022.01.03. Írta: Sajtóhír

Módosították a családok támogatásaira vonatkozó rendeleteket december végén, pontosítások történtek az eddig nem egyértelmű részeknél.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a módosítás értelmében új lakás építéséhez, vásárlásához és használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, ha a fiatal házaspár a korábban megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt vett igénybe, megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményre irányuló újabb támogatási szerződést csak akkor köthetnek, ha a korábbi szerződésben foglalt gyermekvállalás maradéktalanul teljesült, vagy a korábbi támogatási összegnek legalább a nem teljesült gyermekvállalásra jutó hányadát visszafizették –  olvasható a 2021. évi 242. számú Magyar Közlönyben.

Fontos változás még, hogy a csok immár új lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat, a  használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy az  egyszerű bejelentéshez kötött új lakóépület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően a már megkötött, családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló támogatási szerződés szerinti támogatási összeget megalapozó gyermekszámon felül további – a  támogatási kérelem benyújtását követően a 12. várandóssági hetet betöltött, megszületett vagy örökbefogadott meglévő gyermekre is igényelhető.

Forrás: Portfolio

Hírek archivum