Minden új lakást megújuló energiával építenek Németországban 2024-től

2023.09.11. Írta:

A német parlament alsóháza több hónapos huzavona után elfogadta az olaj- és gázfűtés fokozatos kivezetéséről szóló törvényjavaslatot, amelynek értelmében jövő januártól minden új lakóingatlanban legalább 65%-ban megújuló energiával kell működtetni a fűtési rendszereket.

A törvényjavaslat célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése a németországi építőiparban, amely tavaly 112 millió tonna üvegházhatású gázért volt felelős, ami az ország teljes kibocsátásának 15%-át teszi ki.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint az új intézkedések 2030-ig mintegy 40 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást fognak csökkenteni. A törvényjavaslat értelmében az új fejlesztésekben és az önkormányzati fűtési tervvel rendelkező területeken található régi épületekben telepített fűtési rendszereknek 65%-ban megújuló energiával kell működniük. A meglévő fűtési rendszerek továbbra is működhetnek és javíthatók, többéves átmeneti időszakot biztosítva, mielőtt az új szabályok a régebbi épületekre is vonatkoznak.  A gázfűtőberendezések a jövő évtől továbbra is felszerelhetők, ha azok hidrogénre alakíthatók át, beleértve az új épületeket is, ha azok nem új fejlesztések részét képezik. A megújuló energiával működő kazánokra való átállási kötelezettség csak akkor lép életbe, amikor az önkormányzatok benyújtják kötelező fűtési tervüket, ami a kisebb körzetekben 2026, a nagyobbakban pedig 2028 előtt nem várható.

Az eredeti javaslathoz képest jelentősen enyhített terv kormányzati támogatásokat irányoz elő a fűtési rendszerek átállításának elősegítésére. 2045-re, amikorra Németország az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátását tűzi ki célul, minden fűtési rendszert át kell állítani megújuló energiaforrásokra.

Forrás: Reuters

 

Hírek archivum