Megvillant a lakáspiac

2014.05.08. Írta:

Pozitív hírek érkeznek a lakáspiac élénküléséről, de a  növekedés még messze nem stabil trend. Szükség volna a kereslet ösztönzésére (pl. új szocpol), és a befektetők támogatására (elsősorban áfa-csökkentéssel).

 Az első negyedéves lakáspiaci forgalom 10 százalékkal nőtt éves alapon, s ezzel átlépte a 20 ezres adásvételt; felével több lakáscélú hitelt helyeztek ki és az új lakások száma is gyarapodott. Mindezekből azonban messzemenő következtetéseket még nem szabad levonni, a növekedés még apró és nagyon törékeny - derül ki az Otthon Centrum (OC) legújabb Lakáspiaci Monitorjából.

A lakáspiaci növekedés még nagyon kezdetleges és törékeny - mondta Déry Attila, az OC vezető elemzője. A háztartások bizalmának fokozódása egyértelműen látható a forgalom erősödésében, a megugró háztartási lakáscélú hitelezés is ezt támasztja alá. Hosszú évek után először a saját célú építkezések száma is növekedett, magyarul egyre több család mer belevágni a költséges, hosszú építkezésekbe.

A javulás hátterében megtaláljuk részben a befektetőket, akik vagy a jövőbeli áremelkedésben bízva, vagy kiadási céllal vásárolnak, másrészt a keresletüket évekig halasztó otthonteremtőket. 2014 első negyedévében hosszú évek óta most először csökkent az áralku mértéke.

A keresletstimuláló intézkedések, mint a szocpol és a kamattámogatás nem elegendőek a piac beindítására, az egyik legnagyobb problémát jelentő statikus lakáskészlet felfrissítéséhez a kínálati oldalnak, a fejlesztőknek is támogatásara van szüksége - tette hozzá Déry Attila. Az olcsó finanszírozási lehetőségek mellett az újlakások árának ÁFA tartalmának csökkenése hozhatná meg azokat a változásokat, amelyektől a fejlesztések ismét rentábilisak lennének a fejlesztők számára.

Forrás: napi.hu

Hírek archivum