Megoldási javaslatok az épületek és az építőipar szénmentesítésére

2019.09.26. Írta:

A 10. alkalommal megrendezett Nemzetközi Zöld Építés Hete (World Green Building Week) részeként a World Green Building Council (WorldGBC) merész új elképzelést tett közzé arról, hogyan érhetnek el az épületek és az infrastruktúra 2030-ra 40%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást világszerte, illetve hogyan produkálhatnak az épületek 100% nettó nulla karbonkibocsátást 2050-re.

A World Green Building Council több mint 80 szervezet támogatásával elkészült új jelentése megmutatja, milyen lépések szükségesek az épületek és az építőipar forradalmasításához a nettó nulla kibocsátású jövő irányába ’az életciklusra vetített összevont karbonkibocsátás' (1) megszüntetése révén.

„Az életciklusra vetített összevont karbon előtérbe hozása” c. jelentés ezt a nagyratörő célt terjeszti elő amellett, hogy bemutatja azokat a megoldásokat, amelyek a teljes építőipari értéklánc azonnali intézkedéseinek felgyorsítását elősegítik. A célkitűzést fejlesztők és építőipari vállalatok, pénzügyi intézmények, városok és kormányok, valamint a beton-, acél- és faipar, és még sok más szervezet támogatja.

A jelentés célja, hogy az összevont karbonkibocsátás kezeléséhez társított nehézségeket tisztázza azzal, hogy felszámolja a bonyolult terminológiát és megalkot egy közös nyelvet a nettó nulla összevont karbon fogalmának meghatározása érdekében.

“Új jelentésünk megoldásközpontú reakció az épületekben és az építőiparban megjelenő előzetes karbonkibocsátás jelentős csökkentésének sürgető szükségességére, valamint szén-dioxid-igényes iparágakkal és anyagokkal kapcsolatos intézkedéseket követel" - mondta el Cristina Gamboa, a World Green Building Council ügyvezetője. "Globális hálózatunk támogatása és a jelentéshez kapott ajánlások alapján biztosak vagyunk abban, hogy serkenteni tudjuk a piaci keresletet és megkönnyíthetjük a radikális együttműködést a teljes értékláncon belül, amely valóban átalakító és előnyös hatással lesz mind az emberek, mind a bolygó számára."

A múltban az összevont karbonkibocsátást nem vették figyelembe, de ahogyan azt az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) mérföldkőnek számító kutatása mutatja, az összes szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentése a következő évtized során kritikus fontosságú ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5oC-on tartsuk. Az előzetes karbonkibocsátás kezelése tehát alapvető fontosságú az éghajlati válság elleni küzdelemben, mivel az új építések 2060-ra várhatóan megduplázzák a világ épületállományát, tovább növelve a jelenleg tapasztalható karbonkibocsátást. Ezért az új jelentés az ágazat egészének összehangolt fellépésére szólít fel, hogy drasztikus változásokat vezessenek be az épületek tervezésének, építésének, használatának és bontásának módjára vonatkozóan.

A WorldGBC egyértelmű cselekvési utat mutat be, melyet a teljes értékláncban szereplő tervezők, befektetők, gyártók, kormányok, civil szervezetek és kutatók követni tudnak a szénmentesítés felgyorsítása, a jelenlegi piaci akadályok felszámolása és a piac számára biztosítandó alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatív megoldások kidolgozása érdekében. A jelentés azonban arra figyelmeztet, hogy csak akkor következik be változás, ha az iparág közös együttműködésében radikális eltolódás történik a piaci átalakulás lehetővé tétele érdekében.

Az általános nettó nulla karbonkibocsátási normákra való áttérés azonnali fellépést igényel, hogy elérhetővé váljon egy fokozottabb tudatosság, innováció, az összevont karbontartalom számítási, nyomon követési és jelentési folyamatainak javítása, az ipar önkéntesen vállalt csökkentési céljainak megvalósítása és az új jogszabályok városi, nemzeti és regionális szinten történő bevezetése. Szükség van továbbá olyan megközelítésekre is, mint a meglévő eszközök maximális felhasználása, bontás helyett a felújítás támogatása és új, körkörös üzleti modellek keresése, amelyek csökkentik a szén-dioxid-igényes nyersanyagoktól való függést. Az ágazatközi együttműködés elindítása érdekében a WorldGBC az ipar és a politikai döntéshozók erőteljes támogatásával új nemzeti és ágazati ütemtervek kidolgozására szólít fel, hasonlóan például a Finnországban, a Norvégiában és a Svédországban elkészített ütemtervekhez.

A nulla karbonkibocsátású célok elérésének megvalósíthatóságát a jelentés az építőipar egész területéről származó, létező bevált gyakorlatok esettanulmányaival támasztja alá.

A tervezésben és megvalósításban részt vevő egyes vállalkozások már elkötelezték magukat az ambiciózus egyéni vagy nemzeti karbonmentesítési stratégiák mellett. Például a Skanska nagy fejlesztői és kivitelezői csoportként komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy lehetővé tegye a projektek teljes életciklus-hatásának értékelését.

Az anyagbeszállítók szintén vezető szerepet töltenek be. A HeidelbergCement elkötelezett amellett, hogy karbonsemleges termékeket fejlesszen 2050-re, míg India egyik vezető cementgyártója, a Dalmia Bharat Cement pedig azért dolgozik, hogy 2040-re karbonnegatív cégcsoporttá váljon.

A városok is fontos szerepet játszanak az új innovációk és szemléletmódok előmozdításában. Norvégiában Oslo köteleződött el a szervesanyag-mentes építkezések mellett. A kanadai Vancouver az éghajlatváltozásra adott válasz részeként vállalta, hogy az új épületekben 2030-ra 40%-kal csökkenti az összevont karbont, mintegy demonstrálva, hogy milyen típusú szabályozási keretek vezethetnek valós piaci változásokhoz.

HuGBC tag vállalatok, melyek támogatták a jelentést:
Anders Danielsson, elnök & vezérigazgató, Skanska:
“A jelentés merész célkitűzéseket fogalmaz meg a karbonkibocsátás csökkentésére az épített környezeten belül, amit a Skanska örömmel üdvözöl. Elismerjük a felelősségünket, és látjuk a szén-dioxid-csökkentés sürgető szükségszerűségét a munkánkon belül, mely már sok évvel ezelőtt elkezdődött. Ahogy haladunk előre, a karbonkibocsátás tekintetében nagyobb átláthatóságra van szükség az egész értékláncon belül. Az olyan eszközök, mint az EC3, melyet a partnereinkkel közösen fejlesztettünk ki, segíthetnek ebben. De ez még nem elég, az ügyfeleinkre is szükségünk van, hogy magasabb igényt támasszanak a fenntartható beszerzések iránt. Csak ekkor fogja az ipar megváltoztatni a hozzáállását, és ekkor tudunk elindulni a nettó nulla karbonkibocsátás felé. A jelentés szoros ütemtervet biztosít arra vonatkozóan, hogy ez mit is jelenthet.”

Pierre-André de Chalendar, elnök-vezérigazgató, Saint-Gobain:
"Az épületek hozzájárulása az üvegházhatású gázok globális kibocsátásához óriási. Az épített környezet karbonmentesítéséhez vezető ütemtervek kidolgozása és végrehajtása kulcsfontosságú. Ez elsősorban a rendkívül energiahatékony épületek révén (mind az új, mind a meglévő állományra vonatkozóan), valamint az épületek tervezésének teljes újragondolásával érhető el. Ennek a teljes életciklus során alacsony karbonkibocsátással járó megoldásokon kell alapulnia, ideértve az építőanyagok gyártása során kifejtett hatások csökkentését is. Hiszem, hogy a jelentés elősegíti az összes szereplő tudatosságának növelését, hogy együttesen vegyenek részt az alacsony karbonkibocsátású környezet kialakításában.”
________________________________________
(1) Az épületek szén-dioxid-kibocsátása azok teljes életciklusa alatt – a tervezéstől az építőanyagok gyártásán, szállításán és a kivitelezésen át az üzemeltetésig, valamint a bontásig. Továbbiakban összevont karbonkibocsátás
(2) Az építési és kivitelezési tevékenységek együttesen a globális végső energiafelhasználás 36%-át és az energiához kapcsolódó szén-dioxid (CO2) kibocsátás 39%-át teszik ki, ha az upstream energiatermelést beleszámítjuk.

A teljes jelentés letölthető a HuBGC honlapjáról.

Forrás: HuGBC

Hírek archivum