Megjelent a Településképi Arculati Kézikönyv minta

2017.03.10. Írta:

Elkészült a településképi arculati kézikönyv mintája, amelynek alapján az önkormányzatok és a helyi építészek ki tudják dolgozni az adott település saját szemléltető füzetét. A városoknak és falvaknak szep¬tember végéig kell összeállítaniuk a településkép védelmét szolgáló, a helyi sajátosságokat és adottságokat feltüntető kézikönyvüket.

A Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont által a Településképi Arculati Kézikönyvek elkészítéséhez összeállított Útmutató után ez a kötet példaként szolgál a települések számára a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtásában.

A Településképi Arculati Kézikönyvek nevükhöz méltóan településeink sajátos, egyedi arcát, különösen pedig védendő értékeiket hivatottak bemutatni. A most digitálisan közzétett minta egy fiktív település, Magyarszéphely Arculati Kézikönyvét tartalmazza, benne a Településképi Arculati Kézikönyvekben megjeleníthető összes tartalmi és formai elemmel. A minta kézikönyv tartalmilag összhangban van a 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelettel, grafikai megjelenítés szempontjából pedig inspirálni kívánja a településeket a kötetek minél szebb és igényesebb megvalósítására.

A minta és a már korábban elkészült útmutató alapján tudják az önkormányzatok elkészíteni saját arculati könyvüket, amit a településkép védelméről szóló törvény értelmében szeptember 30-ig kell megtenniük.

A Lechner Tudásközpont a Kormány.hu oldalon elérhető mintakézikönyvet folyamatosan fejleszteni fogja az érkező visszajelzések alapján. Ugyanitt szakmai továbbképző oktatóanyagot is közzétettek, amely a főépítészeket, a helyi jegyzőket és polgármestereket, valamint a kézikönyv kidolgozásában részt vevő többi szakembert segítheti. A bemutató lépésenként foglalja össze a törvény végrehajtásával járó önkormányzati és főépítészi feladatokat. A Miniszterelnökség és a tudásközpont emellett szakmai továbbképzéseket is szervez.

Forrás: OrientPress, Magyar Idők, kormany.hu

Hírek archivum