Megindulhatnak a külföldi befektetők a lakáspiacra

2024.01.31. Írta: ingatlan.com

Magyarországra vonzhatja a külföldi befektetőket, hogy egy új szabályozás szerint az 500 ezer eurónál, vagyis 190-200 millió forintnál drágább lakóingatlant vásárló EU-n kívüli országokból érkezők vendégbefektetői vízumot kaphatnak. Már látszik is a piaci élénkülés az ingatlan.com adatai szerint.

“2024-től egy új jogszabály alapján az EU-n kívüli országokból érkezők vendégbefektetői vízumot kaphatnak akkor, ha legalább 500 ezer euróért vásárolnak lakóingatlant vagy minimum 250 ezer euróért vesznek a jegybank által nyilvántartott ingatlanalapok befektetési jegyeiből. Az EU több országában is működik hasonló szabályozás, Magyarországon 500 ezer euró – vagyis 190-200 millió forint - a lakásvásárlás alsó értékhatára, ami a hazai ingatlanpiac felső szegmensét fedi le. Jelenleg több mint 8500 olyan lakóingatlan szerepel a kínálatban, amely megfelel ezeknek a feltételeknek. Ezen a piacon így már pár száz tranzakció is jelentős mozgást jelent” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az új szabályozás szerepet játszhatott abban, hogy az idén januárban a 200-500 millióért eladásra szánt lakóingatlanok iránti kereslet országosan 8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az országon belül élesek az eltérések. Az ilyen áron kínált budapesti ingatlanok iránt érdeklődők száma éves összevetésben 16 százalékkal nőtt, a vármegyeszékhelyeken pedig 25 százalékkal emelkedett. Közben a kisebb városokban és községekben - ahol viszonylag kevés ilyen ingatlan található - csökkenés következett be. A topkategóriát jelentő 500 millió és 5 milliárd forint közötti áron eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés minden településtípus esetében visszaesett, mégpedig 11 százalékkal.

Honnan jönnek a külföldi vásárlók?

Balogh László az ingatlan.com saját adatait ismertetve elmondta, hogy a legtöbb külföldi lakásvásárló továbbra is az uniós országokból érkezik.

Az EU-n kívüli helyszínek közül pedig tavaly az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Törökországból, Indonéziából és Svájcból érkezett jelentős számú érdeklődés az eladó lakóingatlanokra. A felsorolt államokból országonként legalább kétezer érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on meghirdetett eladó lakóingatlanokra.

Az ingatlanhirdetési portál szakértője szerint 2024-ben még tovább nőhet a külföldi érdeklődés az eladó ingatlanokra, hiszen a KSH adatai alapján már 2022-ben is közel ezerrel több lakásvásárló érkezett az országhatáron kívülről, mint a koronavírusjárványt megelőző 2018-as csúcsidőszakban.

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum