Szentiváni János / igylakunk.hu

Megemelik a csokot a kisebb településeken

2018.07.24. Írta:

Növekedni fog a jövőben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összege az ötezer lakosúnál kisebb településeken, a kormány ott a használt ingatlanok esetében is jelentős növelést tervez - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, a Magyar falvak program indulásáról szólva.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy az 5000 fő alatti települések esetében emelkedik a családi otthonteremtési kedvezmény összege. Konkrét összeg még nincs, de jelentős összegű emelést tervez a kormány - idézi a minisztert a Portfolio.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kabinet célja, hogy a falusi létforma népszerűvé váljon, és ne járjon az életszínvonal csökkenésével az, ha valaki vidékre költözik.

Az épülő házaknál kedvezmény jár majd a tájegységbe illeszkedő építkezések után - sorolta a várható változásokat, hozzátéve: még ebben a parlamenti ciklusban program indul a kultúra fejlesztésére, játszóterek, sportpályák kialakítására. A kabinet meg kívánja teremteni ezen kisközösségek fejlesztésének lehetőségeit - hangsúlyozta, és szólt arról is, hogy alapot hoznak létre a mellékúthálózat fejlesztésére is.

Külön programokat terveznek azon kistelepülések számára, amelyekben az országos átlagot meghaladta a népességcsökkenés - tette hozzá.

A CSOK összege ma 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjed attól függően, hány gyermek után és milyen lakáshoz veszi fel valaki a vissza nem térítendő támogatást. Gulyás Gergely bejelentése szerint a legkisebb, 5000 fő alatti településeken tehát ezeknél magasabb támogatási összegre számíthatnak az új otthonba költöző családok. Korábban Lázár János és Varga Mihály is utalt ilyen tervekre, konkrétumok említése nélkül.

Két részre osztanánk az 5000 fő alatti településeket: azokra, ahol a népességfogyás meghaladta az országos átlagot és azokra, ahol az átlagnál kevésbé romlik a demográfiai helyzet. Lesznek olyan programok, melyek csak az előbbi kör számára lesznek elérhetők, mások pedig minden településre vonatkoznak majd - mondja a miniszter konkrétumok nélkül. Így egyelőre azt sem tudni, hogy a CSOK összegének bejelentett emelése melyik kategóriába tartozik majd.

Forrás: kormany.huPortfolio

Hírek archivum