MFpartners

Még mindig sok a halálos baleset az építkezéseken

2022.05.23. Írta: Sajtóhír

Egy tavalyi építőipari munkabiztonsági vizsgálatban az ellenőrzött mintegy 1100 munkáltató csaknem 87 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot, a munkavállalóknál ez az arány meghaladta a 63 százalékot - számolt be a Portfolio.

A hazai építőiparban szabálytalan munkavégzés miatt 36 súlyos és 27 halálos kimenetelű baleset történt 2020-ban, ez a legrosszabb eredmény az ágazati munkavédelmi statisztikákban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezért rendelt el 2021 május eleje és szeptember vége között célzott helyszíni ellenőrzéseket az építkezéseken, hogy javítson a helyzeten.

Az ITM jelentése szerint a leggyakoribb hiányosság az volt, hogy a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközök a legtöbb építkezésen ugyan rendelkezésre álltak, ennek ellenére nem vagy nem megfelelően használták, szabálytalan felszerelésekkel helyettesítették őket.

A magas- és mélyépítkezéseken volt a legrosszabb a helyzet, ezek több mint felénél tártak fel szabálytalanságot. Több építkezésen is elmaradt vagy nem volt megfelelő az egyéni védőeszközök – például a biztosító kötél – használata. Kevés figyelmet fordítottak emellett a munkagödrökre figyelmeztető jelzések elhelyezésére és a balesetet megakadályozó korlátok kiépítésére. A jelentés szerint az is komoly aggodalomra ad okot, hogy a munkavédelmi oktatás legtöbbször elnagyolt, az oktatóanyag elavult és hiányos. A képzett szakemberek hiánya és a munkavállalók hozzáállása további kockázatokat hordoz.

Az életeket mentő, a súlyos balesetek megelőzését, a hiányosságok hatékony felszámolását szolgáló megoldást az ellenőrzések szigorítása, a munkavédelmi előírások következetes betartása mellett az építőipar digitalizációja jelentheti - mutat rá a PlanRadar.

Forrás: Portfolio

Hírek archivum