Még mindig kevés huszonéves tud kiköltözni a mamahotelből

2018.12.18. Írta:

A 16 és 29 év közötti magyarországi férfiak 80 százaléka, a nőknek pedig 68 százaléka lakik a szüleivel – írja az Eurostatra hivatkozva a Mérce.

A 2017-re vonatkozó, nemrég publikált adatokból kiderül, hogy a harminc alatti fiatalok esetében 10-ből 7 kényszerül arra, hogy a szüleivel lakjon. Ez nagyjából megegyezik az EU-s átlaggal, amely 68,2 százalékon állt 2017-ben.

Részletesebb bontásban azt látjuk, hogy míg a 16-19 évesek körében mindenhol 90 százalék fölött van a szüleikkel lakók aránya, a 20-29 évesek körében már jóval nagyobb a magyar és az uniós átlag közötti különbség. A 25 évnél idősebb fiatal felnőttek több mint fele is a szüleivel él Magyarországon, az EU-s átlag ennél 10 százalékkal alacsonyabb.

A 20-24 éves korcsoportban nálunk 81,5%, az EU-ban csak 76,3% lakik mamahotelban, a 25-29 évesen között 52%, illetve 42,1% az arány.

A Mérce szerint ez a jelenség azonban nem véletlen, hanem a lakhatási politika egyik függvénye. Nem véletlen, hogy a jóléti hálójáról híres, illetve több állami bérlakással rendelkező országokban (pl. skandináv országok, Ausztria) a legalacsonyabb a szüleikkel élő fiatal felnőttek aránya. Itthon teljesen más a kormányzati lakáspolitika: az állami bérlakásrendszer a rendszerváltás óta folyamatosan épül le, lesz privatizáció áldozata, a jelenlegi kormány pedig csak a tehetősebb rétegek lakáshoz jutását támogatja. A fő lakáspolitikai eszköz, a CSOK hitelképes, tehát biztos egzisztenciával és legalább két gyerekkel rendelkező családokat támogatja, és épp a közelmúltban végezték ki azt a lakástakarék-rendszert, amelynek épp a fiatalok voltak az egyik legnagyobb haszonélvezői.

Forrás: Mérce

Hírek archivum