MKpartners

Még alakul, hogy hogyan teszik vonzóvá a rozsdaövezeti lakásépítéseket

2021.06.14. Írta:

„Az újonnan tervezett lakófunkció csak az arra alkalmas területeken, vagy a szükséges feltételek megteremtése esetén támogatható” - nyilatkozta a Portfolionak Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a lehetséges rozsdaövezeti fejlesztésekkel kapcsolatosan.

Füleky, aki egyben a Rozsdaövezeti Bizottság elnöke, hozzátette, „hogy minden terület jövőbeli funkcionális szerepét jelentősen befolyásolja a tágabb környezetének funkcionális ellátottsága, a környezet minősége, infrastrukturális és közlekedési kapcsolatai”.

A kormány tavaly májusban hirdette meg a rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló akciótervet, amely a leromlott állapotú, felhagyott és szennyezett ipari területek helyreállítását, kármentesítését és fejlesztését célozta meg. Idén márciusban Rozsdaövezeti Bizottság alakult a kapcsolódó akcióterületek kijelölésére. Ekkor derült ki az is, hogy milyen kritériumok alapján fogják elbírálni a területeket, a többi között az, hogy kizárólag legalább egymilliárd forint teljes költségigényű építési beruházás vagy kármentesítési eljárással egybekötött építési beruházás megvalósítását támogatják.

Miután az 5%-os lakásáfát minden újonnan épülő lakáscélú fejlesztésre kiterjesztették, a rozsdaövezeti beruházások célzott támogatás nélkül maradtak. A jövőben viszont ez várhatóan változni fog, hiszen a helyettes államtitkár elmondása szerint jelenleg is folyik a rozsdaövezeti akcióterületeken megvalósuló beruházásokra vonatkozó kedvezmények és támogatási rensdzer kidolgozása

A pályázás során az állami vagy önkormányzati tervezetek a magáncégekéhez hasonlóan, egyaránt a bizottsághoz futnak be. "A pályázók köre nincs korlátozva, így akár magánszemélyek, jogi személyek, települési vagy kerületi önkormányzatok és az állam is tehet javaslatot a Bizottság részére. A kezdeményezők jellegétől függetlenül az elbírálás azonos szempontrendszer szerint történik" - derült ki a helyettes államtitkár válaszaiból.

Forrás: Portfolio

Hírek archivum